niedziela, 7 grudnia 2014

Tort orzechowy


Nie będę ukrywać, że  z tym tortem jest sporo pracy, ale efekt jest wart zachodu. Z pewnością zachwyci wszystkich gości, chyba, że ktoś nie lubi orzechów, albo jest na diecie. Smak mielonych orzechów, gorzkiej czekolady i dwa rodzaje kremów - wszystko miesza się w jedną całość razem z lekko kwaskowatym smakiem wiśni i neutralnym biszkoptem.Warto upiec blaty jednego dnia, a następnego zrobić kremy i przyozdobić tort.



Tort orzechowy (na tortownicę 30 cm - duży tort)


Blat orzechowy
20 dag orzechów włoskich lub laskowych (startych w maszynce do orzechów)
25 dag cukru
10 jajek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ubić żółtka z cukrem na pulchną masę, dodać starte orzechy, proszek do pieczenia i chwilę ucierać. Na koniec dodać ubite białko, mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Przelać w tortownicy 30 cm i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut. Ochłodzić i wyciągnąć z formy. Ciasto nieco opadnie, ale to jest normalne.

Blat biszkoptowy
7 jajek
7 łyżek cukru
1 szklanka mąki (250 ml) + 2 łyżki
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodając po jednej łyżce cukru i cukier waniliowy.
W osobnym naczyniu pomieszać żółtka z odrobiną ubitego białka i sokiem z cytryny. Masę żółtkową przelać do ubitych białek, dodać przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać (nie mikserem). Przelać do tortownicy 30 cm i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.

Krem maślany i czekoladowy (na przełożenie blatów)

2 kostki masła
4 jajka (najlepsze do kremu są od kur wiejskich) - sparzyć wrzątkiem
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe

Masło utrzeć. Ubić jajka na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Dobrze ubitą masę po dwie łyżki dodawać do utartego masła, ciągle mieszając. Na koniec można dodać 2 łyżki spirytusu lub wódki.

Odłożyć 1/3 kremu i dodać jedną czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.

Krem śmietankowy (na wierzch i boki tortu)
400 ml śmietanki kremówki
1 serek mascarpone
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru pudru
żelatyna na 1/2 litra płynu

Żelatynę rozpuścić w 50 ml wrzącego mleka, ochłodzić. Zimną kremówkę ubić, dodać serek, cukier puder, cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.

Zakończenie tortu
Przekroić blaty na połowę. Nasączyć wódką zmieszaną w połowie z wodą. Na tortownicy położyć blat orzechowy, posmarować 1/3 kremu maślanego, posmarować dżemem wiśniowym z całymi owocami. Przykryć blatem biszkoptowym, posmarować 1/3 kremu. Przykryć blatem orzechowym, posmarować 1/3 kremu (z rozpuszczoną czekoladą). Ponownie przykryć drugą połową blatu biszkoptowego.

Boki tortu posmarować kremem śmietankowym, wierzch ozdobić szachownicą i orzechami całymi i startymi w maszynce.



4 komentarze:

  1. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort jest rzeczywiście smaczny i wart zachodu. Dziękuję za komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Koooooocham ciasto orzechowe !!! Tego mi brakowało :) Zabieram :P
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie - uwielbiam wszystko, co orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń