niedziela, 18 maja 2014

Ciasto z rabarbarem (i pod każde inne owoce)




Rabarbar - kiedyś faktycznie pierwszy owoc ( chociaż właściwie warzywo) na wiosenne ciasto lub kompot. Jako dziecko jadłam kawałki zanurzone w cukrze. Smakowały rewelacyjnie, przynajmniej wtedy tak nam się (dzieciom) wydawało. Pierwsze czereśnie były dopiero pod koniec maja, a truskawki w czerwcu. Ciasto rabarbarowe - to było coś! Przedsmak lata i wakacji.

Ciasto pod rabarbar (lub inne owoce) - na blachę o wymiarach 30cm x 40cm

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła (roztopić i schłodzić)
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg rabarbaru

Rabarbar obrać z czerwonej błony, pokroić na kawałki ok. 1 cm, posypać jedną łyżką cukru i płaską łyżeczką cynamonu. 
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz masłem. Do utartej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia Białka ubić i delikatnie połączyć z resztą masy. Na blaszkę położyć papier do pieczenia oraz ciasto. 
Przygotować kruszonkę:

Kruszonka
1 kostka masła
1 szklanka cukru
40 dag mąki pszennej
2 żółtka
cukier waniliowy

Masło pokroić na kawałki, zmieszać z resztą składników i zagnieść ciasto.


Na przygotowane na blaszce, surowe ciasto, równomiernie rozłożyć rabarbar. Rozwałkować kruszonkę i wykrawać paski lub kółka małym kieliszkiem. Można po prostu formować posypkę i układać blisko siebie.
Ciasto włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni, piec 50 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.