Nic bardziej prostszego. Przygotowanie dania to może 15 plus 30 minut w piekarniku. Najważniejsza jest zalewa do warzyw i tofu. Jeżeli rodzina jest mięsna (jak u mnie), można równocześnie wykonać szaszłyki z piersi z kurczaka/kiełbasy. Moja propozycja warzyw jest taka, jak zasoby lodówki. Można oczywiście dodać lub zastąpić bakłażanem, selerem naciowym itp. Polecam.
Szaszłyki wegetariańskie
1/2 paczki tofu (na 6 małych szaszłyków)
1/3 czerwonej papryki
1/2 małej cukinii
2 cebule
3 pieczarki
Zalewa:
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki musztardy
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu winnego
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
papryka czerwona słodka i ostra, pieprz, odrobina przyprawy curry
Wszystkie składniki zalewy dokładnie wymieszać. Tofu oraz warzywa pokroić na kawałki i pozostawić w zalewie 10 - 30 minut. Nadziewać na patyczki. Wstawić do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i zapiekać 30 minut. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz