czwartek, 6 marca 2014

Gołąbki z ryżu i mięsa w sosie pomidorowym

 
Gołąbki wydają się daniem prostym i oczywistym dla kogoś, kto ich jeszcze nie zrobił osobiście, ale jadł w knajpce lub u kogoś. Pamiętam swoje pierwsze, rozkładające się z kapusty, przypalone na patelni ze zbyt dużą ilością ryżu lub mięsa. Teraz jest zdecydowanie lepiej i przepis jest na podstawie moich ostatnich osiągnięć.

 Gołąbki z ryżu i mięsa w sosie pomidorowym
(przepis na 10 osób - albo dwa obiady dla 5-cio osobowej rodziny) Można zamrozić

1 duża kapusta włoska (latem może być zwykła zielona)
2 szklanki suchego ryżu
1/2 kg mięsa gotowanego lub pieczeni, przekręcone przez maszynkę
1/2 kg mięsa mielonego surowego
2 kostki rosołowe lub 1/2 litra rosołu
1 litr przecieru pomidorowego (daję własnoręcznie wykonany w sezonie, ale można go zastąpić pomidorami z puszki zmiksowanymi zmieszanymi ze zwyczajnym gęstym przecierem)
3 jajka
3 cebule
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany

Ryż ugotować na sypko, ochłodzić i zmieszać z mięsem. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać do masy razem z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ugotować całą kapustę około 25 minut. Warto to wszystko zrobić dzień wcześniej, bo ze zwijaniem gołąbków jest sporo pracy.

Po ostudzeniu kapusty odkroić nieco górną część (głąb) i powoli wyjmować liście. Na liściach kłaść masę i zawijać gołąbki zaczynając od początku liścia (cokolwiek to znaczy). Najlepszym, sprawdzonym przeze mnie sposobem jest zapiekanie gołąbków w żaroodpornych naczyniach.  Nagrzewam piekarnik do 180 stopni i zapiekam gołąbki przez 30 minut. Po tym czasie przewracam je na drugą stronę i jeszcze zapiekam 20 minut. Powstanie sos, który po delikatnym wyjęciu gołąbków należy zmieszać z przecierem pomidorowym i rosołem. Zagęścić mąką pszenną rozmieszaną z wodą, dodać nieco śmietany i sporo majeranku. Zalać gołąbki w naczyniu żaroodpornym i jeszcze wstawić na 10 minut do piekarnika.




                                      Gołąbki przed polaniem sosem i włożeniem do piekarnika