wtorek, 23 lipca 2024

Sałatka z pieczonych ziemniaków i pesto





 
Bardzo często zaglądam na stronę Pick Up Limes i jest ona dla mnie źródłem bardzo ciekawych inspiracji. Tym razem wykorzystałam przepis na Potato Pesto Salad. Fantastyczny pomysł na przepyszną sałatkę, zwłaszcza do wykorzystania w letnich okolicznościach. Nie tylko na grilla, ale również na piknik, albo po prostu obiad. Niewiele z nią pracy, a efekt świetny.


Sałatka z pieczonych ziemniaków i pesto

Składniki
10 małych ziemniaków ze skórką - pokroić na połówki lub ćwiartki, polać olejem i zapiec w piekarniku 30 minut
pęczek rzodkiewki - pokroić w plasterki
garść rukoli
garść boku - ugotować 5 minut i obrać ze skórki (może być również albo zamiast fasolka czerwona z puszki)
orzechy włoskie - uprażyć na suchej patelni, pokroić
słoiczek zielonego pesto
skórka starta drobno z jednej cytryny
sól. pieprz, czosnek granulowany, płatki czosnku

Wszystkie składniki powinny być zimne. Na dno salaterki ułożyć rukolę. Resztę składników (oprócz płatków czosnku) wymieszać delikatnie. Ułożyć na rukoli, posypać płatkami czosnku. Gotowe.
Ilość składników jest orientacyjna, można kierować się swoimi preferencjami.