środa, 14 października 2015

Bar sałatkowy



Bar sałatkowy jest pomysłem mało ambitnym i nowatorskim. Jednak czasami warto sięgnąć do źródeł. Jest to świetny pomysł przy większej rodzinie i dzieciach, które nie wszystkie warzywa lubią. Sprawdza się również przy okazji imprez rodzinnych. Wbrew pozorom nie jest propozycją czasochłonną. Wystarczy kupić (lub wyrwać w ogródku) warzywa i pokroić je oraz przygotować sosy. W zależności od pory roku zmieniają się niektóre składniki, ale baza w postaci sałaty, pomidorów i ogórków powinna pozostać za każdym razem.

Bar sałatkowy (na ok. 5-7 osób)
1/2 sałaty lodowej - pokroić
3 duże pomidory - obrać ze skórki i pokroić
1 długi ogórek - obrać ze skórki i pokroić
1 brokuł - ugotować i podzielić na różyczki
2 marchewki - zetrzeć na tarce
cukinia - młodą wystarczy pokroić na plasterki
oliwki - odsączyć zalewę, wyjąć z opakowania
czerwona fasola - odsączyć zalewę, wyjąć z puszki
ser typu feta - pokroić na kostkę
słonecznik łuskany, pestki dyni - upiec z odrobiną soli na suchej patelni
żurawina suszona - wyłożyć na miseczkę
papryka - pokroić na podłużne słupki
grzanki - pokroić bułkę na kawałeczki, usmażyć na maśle

Sos jogurtowo - majonezowo - czosnkowy
200 ml jogurtu greckiego wymieszać z 1 łyżką majonezu, dodać zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku

Sos vinegret
1/4 szklanki oliwy wymieszać z kilkoma łyżkami octu winnego, dodać sól i pieprz

Sos koperkowy
Do 1/2 szklanki jogurtu greckiego dodać pokrojony drobno koperek, sól i pieprz