poniedziałek, 6 stycznia 2014

Makowiec zawijany - Strucla makowa

To było tak: dzień przed wigilią wcześnie rano udałam się zmielić mak. O siódmej była już kolejka jak w latach osiemdziesiątych. Tylko wtajemniczeni wiedzą, gdzie i kiedy mieli się - żadnej tabliczki, informacji od kiedy do kiedy. W starej piekarni. Co roku tak samo, rytuał. Warto mak zmielić w takiej elektrycznej maszynce, bo makowiec tylko wtedy wychodzi jak należy - ani za mokry, ani za suchy. Oto przepis.

Składniki na ciasto drożdżowe:

50 dag mąki pszennej
szklanka mleka
6  łyżek cukru
10 dag roztopionego i ochłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 dag drożdży

Przygotować ,,zaczyn'' - ciepłe mleko zmieszać z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Pozostawić na około 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodać resztę składników, ale roztopione masło na samym końcu. Dobrze wyrobić na gładką masę. W razie konieczności dodać jeszcze nieco mąki - tak, aby masa odchodziła od brzegów miski.
Ciasto pozostawić, aby wyrosło na 1 godzinę.

Składniki na masę makową

40 dag zmielonego maku
1,5 do 2 szklanek mleka (w miarę potrzeby dolać, jeżeli masa jest zbyt sucha)
15 dag cukru
4 łyżki miodu
10 dag masła
3 jajka
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
10 dag migdałów (sparzona skórka, usunięta, migdały drobno pokrojone)
orzechy włoskie, pokrojone
kandyzowana skórka z pomarańczy
kilka pokrojonych daktyli

Zagotować mleko w garnku, dodać cukier, miód, masło oraz cukier waniliowy i  zagotować. Dodać zmielony mak i doprowadzić do zagotowania. W miarę potrzeby dodać nieco mleka. Ostudzić lekko masę i wmieszać żółtka. Białka ubić i delikatnie wymieszać.

Formowanie strucli
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować koniecznie na papierze do pieczenia. Na  cieście rozsmarować połowę masy makowej.



 Uformować struclę, pomagając sobie papierem - bez niego nie da się przenieść rolady na blachę! Uszczelnić na końcach, zakleić je, aby masa nie wypadła w trakcie pieczenia.







Gotową struclę dokładnie zawinąć w papier, na którym leżała i przełożyć na blachę.


Powtórzyć wszystkie czynności przy formowaniu drugiego makowca.
Strucle włożyć do gorącego pieca, nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upieczeniu od razu odwinąć z papieru. Jeżeli się zdarzy, że rolady pękną - nic nie szkodzi, lukier zasłoni pęknięcie.

UWAGA: Można z tej ilości ciasta i masy wykonać trzy makowce zamiast dwóch. Są wtedy nieco mniejsze, ale zgrabniejsze  i łatwiej je formować.


Przygotować lukier: 1 białko utrzeć z 30 dag cukru pudru i  rozprowadzić na jeszcze gorący makowiec.