Składniki na ciasto drożdżowe:
50 dag mąki pszennej
szklanka mleka
6 łyżek cukru
10 dag roztopionego i ochłodzonego masła
2 żółtka
1 jajko
1 cukier waniliowy
szczypta soli
5 dag drożdży
Przygotować ,,zaczyn'' - ciepłe mleko zmieszać z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Pozostawić na około 20 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie dodać resztę składników, ale roztopione masło na samym końcu. Dobrze wyrobić na gładką masę. W razie konieczności dodać jeszcze nieco mąki - tak, aby masa odchodziła od brzegów miski.
Ciasto pozostawić, aby wyrosło na 1 godzinę.
Składniki na masę makową
40 dag zmielonego maku
1,5 do 2 szklanek mleka (w miarę potrzeby dolać, jeżeli masa jest zbyt sucha)
15 dag cukru
4 łyżki miodu
10 dag masła
3 jajka
1 cukier waniliowy
10 dag rodzynek
10 dag migdałów (sparzona skórka, usunięta, migdały drobno pokrojone)
orzechy włoskie, pokrojone
kandyzowana skórka z pomarańczy
kilka pokrojonych daktyli
Zagotować mleko w garnku, dodać cukier, miód, masło oraz cukier waniliowy i zagotować. Dodać zmielony mak i doprowadzić do zagotowania. W miarę potrzeby dodać nieco mleka. Ostudzić lekko masę i wmieszać żółtka. Białka ubić i delikatnie wymieszać.
Formowanie strucli
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować koniecznie na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę masy makowej.
Uformować struclę, pomagając sobie papierem - bez niego nie da się przenieść rolady na blachę! Uszczelnić na końcach, zakleić je, aby masa nie wypadła w trakcie pieczenia.
Gotową struclę dokładnie zawinąć w papier, na którym leżała i przełożyć na blachę.
Powtórzyć wszystkie czynności przy formowaniu drugiego makowca.
Strucle włożyć do gorącego pieca, nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upieczeniu od razu odwinąć z papieru. Jeżeli się zdarzy, że rolady pękną - nic nie szkodzi, lukier zasłoni pęknięcie.
Zagotować mleko w garnku, dodać cukier, miód, masło oraz cukier waniliowy i zagotować. Dodać zmielony mak i doprowadzić do zagotowania. W miarę potrzeby dodać nieco mleka. Ostudzić lekko masę i wmieszać żółtka. Białka ubić i delikatnie wymieszać.
Formowanie strucli
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować koniecznie na papierze do pieczenia. Na cieście rozsmarować połowę masy makowej.
Uformować struclę, pomagając sobie papierem - bez niego nie da się przenieść rolady na blachę! Uszczelnić na końcach, zakleić je, aby masa nie wypadła w trakcie pieczenia.
Gotową struclę dokładnie zawinąć w papier, na którym leżała i przełożyć na blachę.
Powtórzyć wszystkie czynności przy formowaniu drugiego makowca.
Strucle włożyć do gorącego pieca, nagrzanego do 180 stopni na 45 minut. Po upieczeniu od razu odwinąć z papieru. Jeżeli się zdarzy, że rolady pękną - nic nie szkodzi, lukier zasłoni pęknięcie.
UWAGA: Można z tej ilości ciasta i masy wykonać trzy makowce zamiast dwóch. Są wtedy nieco mniejsze, ale zgrabniejsze i łatwiej je formować.
Przygotować lukier: 1 białko utrzeć z 30 dag cukru pudru i rozprowadzić na jeszcze gorący makowiec.
Przygotować lukier: 1 białko utrzeć z 30 dag cukru pudru i rozprowadzić na jeszcze gorący makowiec.
Ładnie wyszły Twoje makowce :)
OdpowiedzUsuń