poniedziałek, 16 marca 2015

Wegetariański paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną

 

Na wszystko w życiu jest czas. Rzodkiewki jeszcze muszą poczekać, szczypiorek ledwo z ziemi wyrasta. Nie mówiąc o pomidorach i ogórkach, których smak ledwo zbliżony do oryginału. Co robić, gdy się prawie nie je mięsa, a od serów przez chwilę chce się odpocząć. Wegetariański paprykarz ,,szczeciński'' jest dobrym pomysłem. Kiedyś kupiłam tego typu produkt w słoiczku i okazał się całkiem niezły. Poniższy przepis jest smakiem zbliżony do paprykarza z rybą (wystarczy dodać kawałek wędzonej ryby).

Wegetariański paprykarz szczeciński z kaszą jaglaną
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
1/2 pietruszki
kawałek selera
4 suszone pomidory
wędzona papryka w proszku (1/2 łyżeczki)
1 płaska łyżka przecieru pomidorowego
sól, pieprz, oliwa

Kaszę przelać wrzątkiem i ugotować w 2 szklankach wody przez ok. 15 minut. Warzywa pokroić na kawałki. Zacząć od podsmażenia cebuli na 2 łyżkach oliwy. Dodać resztę warzyw, pokrojonych na kawałki i dusić do miękkości. Masę warzywną zmiksować blenderem, wymieszać z ugotowaną kaszą jaglaną (ale już nie miksować). Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku. Świetnie smakuje z tortillą.