sobota, 9 sierpnia 2014

Tort lodowy z polewą z owoców jagodowych





Lato takie, że zamiast gorącego pieca myśli się raczej o lodowatej chłodziarce. Najlepsze przepisy to te, które powstają z potrzeby chwili - ten tort powstał właśnie tak. 
Domowe lody kojarzą mi się z moją sąsiadką z dzieciństwa, która częstowała nas domowymi lodami. Wtedy jeszcze całe wakacje spędzało się poza domem. Niekoniecznie na koloniach i obozach. Raczej łażąc po drzewach, budując szałasy z gałęzi, grając w ,,dwa ognie'' i piekąc kiełbaski na ognisku. Nikt nie przejmował się brudnymi rękami, a owoce jedliśmy prosto z krzaka i drzewa. Lista naszych aktywności sprzed lat jest bardzo długa i z pewnością dzisiaj kosmiczna dla niektórych nastolatków. No cóż, świat się zmienia.
Sięgnęłam po bardzo stary, sprawdzony przepis na lody bez maszynki. Nieco go zmodyfikowałam i powstał pyszny tort.  Jedyny problem w tym, że nie można się ociągać z jedzeniem, ale z tym nie było problemu.


Tort lodowy z polewą z owoców jagodowych (na tortownicę 22 cm)

2 żółtka
2 jajka całe (sparzyć skorupki wrzątkiem przez 5 sekund)
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 l śmietany kremówki
1 czekolada biała
1 czekolada ciemna
2 łyżki kakao
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego

na polewę 1/2 kg owoców jagodowych (dałam czerwoną i czarną porzeczkę, maliny, jeżyny i borówkę kanadyjską - to co dojrzało w moim ogródku)

Czekoladę białą i ciemną rozpuścić w kąpieli wodnej w osobnych pojemnikach. Tortownicę 22 cm przykryć folią i pozostawić w zamrażalce.
Bardzo mocno schłodzoną śmietanę ubić i włożyć do lodówki. Jajka i żółtka  ubić na sztywno z cukrem, połączyć z kremówką, dokładnie wymieszać mikserem. Dodać mleko skondensowane i również wymieszać. Powstałą masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać rozpuszczoną czekoladę jasną, do drugiej czekoladę ciemną i kakao. Osobno wymieszać. Pojemniki z płynnymi masami lodowymi pozostawić w zamrażalce i co 30 minut zmiksować (3 razy lub więcej). Gdy masa zaczyna solidnie zamarzać, wylać na folię w tortownicy - najpierw ciemne, a potem jasne lody. Znów umieścić w zamrażalce.

Owoce jagodowe zagotować z 3 łyżkami cukru. Przetrzeć przez sito, aby pozbyć się pestek. Masę zagęścić mąką ziemniaczaną - 2 łyżeczki mąki wymieszać z 1/4 szklanki wody i wlać do gotujących się owoców, chwilę gotować. Gdy zupełnie ostygnie , polać tort i nadal pozostawić w zamrażalce. Tort jest gotowy po ok. 5 godzinach. Przed krojeniem należy go na chwilę pozostawić w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam.