poniedziałek, 22 września 2014

Ciasto śliwkowe (ze śmietaną)


Ciasto na pożegnanie lata i sezonu węgierkowego - niezawodne i błyskawiczne w przygotowaniu. Zawsze wychodzi i wszystkim smakuje. Trochę szkoda lata, ale już czuję jesienne powiewy aromatów cynamonowo - korzennych i smak ciasta marchewkowego czy bananowego.
 

Ciasto śliwkowe (ze śmietaną) - na okrągłą formę ok. 28 cm

3 szklanki mąki
15 dag masła
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
3 jajka
3/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
można potrzeć na drobnej tarce sparzoną cytrynę
1 kg śliwek

Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym mikserem lub trzepaczką, do masy powoli dolewać roztopione masło i nadal mieszać. Następnie na zmianę dodawać mąkę i śmietanę. Na koniec dodać proszek do pieczenia i skórkę cytryny. Ciasto wylać na formę i nałożyć na nie połówki śliwek. Jeszcze gorące posypać cukrem pudrem.