niedziela, 29 marca 2015

Ciasto francuskie z musem jabłkowym




Genialny pomysł na błyskawiczne ciastka. Ktoś znajomy mi sprzedał (nawet nie pamiętam kto) i już wiele razy go wykorzystałam. Przygotowanie trwa krócej niż wypad do sklepu po coś słodkiego. Trzeba mieć tylko ciasto francuskie i mus jabłkowy.

Ciasto francuskie z musem jabłkowym
ciasto francuskie - dowolna ilość
słoiczek musu jabłkowego

Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone, należy je przed przygotowaniem rozmrozić. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Stół oprószyć mąką.


Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ok. 15cm x 10cm. 


Lekko rozwałkować


 Każdy prostokąt z jednej strony ponacinać, na drugą nałożyć mus jabłkowy.


Prostokąty złożyć na połowę, a brzegi złączyć widelcem.


Ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy się nie przypalają. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. Nadzienie jest bardzo gorące, więc trzeba nieco poczekać przed podaniem.


1 komentarz: