poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Słoneczny jabłecznik



Jabłka mają specjalne miejsce w moim sercu. Ogrody w okolicy są obsadzone jabłoniami wszelkich gatunków i zachwycają kwiatami, cudownym zapachem wiosną, a latem i jesienią smakiem. Na Śląsku nic nie może się zmarnować, więc wszyscy robią kompoty, musy, ciasta z jabłkami. Jeżeli ktoś ma więcej, obdarowuje swoich sąsiadów, albo wystawia je przed dom do zabrania za darmo. Tak się składa, że wysyp jabłek jest co dwa lata i właśnie w tym roku jest ten czas. 
Przepis na mój dzisiejszy jabłecznik dostałam zimą wraz z ciastem do degustacji od Pani Ireny. Było dla mnie jak powiew lata. Ciasto nie jest zbyt słodkie i wbrew pozorom nie ma z nim dużo zachodu. 

Słoneczny jabłecznik   (na blaszkę o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm)

 Biszkopt z olejem
4 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku

Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
0,5 szklanki wody


Masa śmietanowa
0,5 l kremówki
1 łyżka żelatyny
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki wody

Biszkopt
Z białek ubić pianę, dodając na koniec cukier i ubijając do jego rozpuszczenia. Wlać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy + olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pozostawić do ochłodzenia.
Rada: Najlepiej zdjąć ochłodzony biszkopt z papieru i przełożyć na czysty kawałek.
Rada: Można nasączyć biszkopt 1/4 szklanki wódki rozmieszanej z 1/4 szklanki wody.

 

Mus jabłkowy
Jabłka pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka + 1/2 szklanki wody i ugotować bez cukru mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Zmiksować blenderem, podgrzać i do gorącego musu wsypać galaretki. Pozostawić do ochłodzenia i lekkiego zastygnięcia. 


Lekko stężony mus nałożyć na biszkopt

Masa śmietanowa 
Żelatynę zalać wrzącą wodą do napęcznienia. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zimną kremówkę ubić. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy i rozpuszczoną, lekko ochłodzoną żelatynę. Masę rozsmarować na musie jabłkowym. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.