wtorek, 1 listopada 2022

Słonecznikowiec na biszkopcie i musie jabłkowym.



Słonecznikowiec to moje odkrycie ostatnich tygodni. Pierwszy zrobiłam dokładnie na podstawie przepisu z Pinteresta i niestety nie do końca wyszedł. Dzisiejsza wersja jest już dopracowana i właściwie zupełnie inna. Pozostał prażony słonecznik - cudo. Dżem zastąpiłam musem jabłkowym z galaretką, bo zostałam obdarowana przez moją dobrą sąsiadkę masą pysznych jabłek.

Ciasto jest niebezpieczne, bo nie można przestać jeść, zwłaszcza jeżeli lubicie masę kajmakową lub krówkową oraz chrupiący słonecznik. Warto je przygotować dzień wcześniej - wtedy nabierze mocy.

Słonecznikowiec na biszkopcie i musie jabłkowym.(na blaszkę o wymiarach 33 x 25cm)

Karmelizowany słonecznik
200 g ziaren słonecznika
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
4 łyżki cukru

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. W garnku rozpuścić masło z mlekiem i cukrem, wymieszać ze słonecznikiem. Masę przełożyć na foremkę przykrytą papierem do pieczenia i zapiekać 10 minut. Uwaga!, słonecznik może się bardzo szybko przypalić, trzeba pilnować :))

 Biszkopt z olejem
4 jajka
0,5 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt
Z białek ubić pianę, dodając na koniec cukier i ubijając do jego rozpuszczenia. Wlać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy + olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pozostawić do ochłodzenia.
Rada nr 1: Najlepiej zdjąć ochłodzony biszkopt z papieru i przełożyć na czysty kawałek.

Rada nr 2: Można nasączyć biszkopt 1/4 szklanki wódki rozmieszanej z 1/4 szklanki wody.

Masa jabłkowa
2 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe lub cytrynowe
0,5 szklanki wody

Mus jabłkowy
Jabłka pokroić na ćwiartki, włożyć do garnka + 1/2 szklanki wody i ugotować bez cukru mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia. Zmiksować blenderem, podgrzać i do gorącego musu wsypać galaretki. Pozostawić do ochłodzenia i lekkiego zastygnięcia. 

Masa śmietanowa
0,35 l kremówki
4 łyżeczki żelatyny + 1/3 szklanki mleka do rozpuszczenia jej
1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru pudru
200 g serka mascarpone

Podgrzać mleko i  po wyłączeniu palnika wsypać żelatynę, dokładnie wymieszać. Ubić śmietanę, następnie dodać serek mascarpone, cukier. Na koniec wmieszać zdecydowanie rozmieszaną i lekko ostudzoną żelatynę.

Dodatkowy ważny składnik - masa krówkowa w puszce

Składanie ciasta:

Blaszkę wyłożyć folią do żywności, położyć na niej nasączony biszkopt oraz równomiernie rozłożyć zastygający mus jabłkowy z galaretką. Włożyć do lodówki do lekkiego zastygnięcia (ok. 15 minut). 

Do masy śmietanowej dodać połowę rozkruszonego słonecznika, połowę masy krówkowej,  wymieszać, a masę rozsmarować na cieście.

Drugą połowę masy krówkowej (kajmakowej),  za pomocą szprycy udekorować wierzch ciasta i równomiernie posypać rozkruszonym słonecznikiem. Ciasto powinno być w lodówce.