środa, 18 listopada 2015

Ciasto makowo - jabłkowe






Listopad nie jest taki straszny. Sporo zależy od nastawienia (najlepiej pozytywnego). Zanim zacznie się adwent i zapach pierników, przedstawiam ciasto makowo - jabłkowe. Przepis jest bardzo stary, ale warto do niego wrócić. Ciasto najlepiej smakuje z polewą czekoladową.

Ciasto makowo - jabłkowe (na małą tortownicę ok.22 cm)
20 dag mielonego na sucho maku
20 dag cukru
4 jajka
3 łyżki grysiku
3 średnie jabłka
1 płaska łyżeczka proszku
1/3 kostki masła
rodzynki

Polewa
1/3 kostki masła
15 dag cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
sok z połowy cytryny

Przygotowanie polewy
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku i zagotować przez kilka minut. Pozostawić do lekkiego wystudzenia. 

Przygotowanie ciasta
Jabłka zetrzeć na grubej tarce. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z masłem i cukrem. Połączyć ze startymi jabłkami, grysikiem, makiem, proszkiem, rodzynkami i ubitą pianą z białek. Przełożyć na tortownicę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Przygotować polewę czekoladową i rozsmarować na ochłodzonym cieście.