Listopad nie jest taki straszny. Sporo zależy od nastawienia (najlepiej pozytywnego). Zanim zacznie się adwent i zapach pierników, przedstawiam ciasto makowo - jabłkowe. Przepis jest bardzo stary, ale warto do niego wrócić. Ciasto najlepiej smakuje z polewą czekoladową.
Ciasto makowo - jabłkowe (na małą tortownicę ok.22 cm)
20 dag mielonego na sucho maku
20 dag cukru
4 jajka
3 łyżki grysiku
3 średnie jabłka
1 płaska łyżeczka proszku
1/3 kostki masła
rodzynki
Polewa
1/3 kostki masła
15 dag cukru pudru
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
sok z połowy cytryny
Przygotowanie polewy
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku i zagotować przez kilka minut. Pozostawić do lekkiego wystudzenia.
Przygotowanie ciasta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz