piątek, 13 grudnia 2013

Ciastka przez maszynkę



Absolutny klasyk wśród klasyków. Bez ciastek przez maszynkę nie ma żadnej większej imprezy. Zwłaszcza lubią je dzieci, ale dorośli też przepadają. Ciastka przez maszynkę wciąż kojarzą mi się z moim dzieciństwem, pomimo, że dzieciństwo moich dzieci jest w rozkwicie i ciastek przez maszynkę upiekło się dziesiątki kilogramów. Można je przygotować kilka dni wcześniej, zamknąć w szczelnym pudełku i niech czekają na swoją kolej, bez nerwówki w kuchni. Oto one.

Składniki:
1 kg mąki pszennej
30 dag cukru
30 dag masła
6 żółtek
1 całe jajo
2 x cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany



Połączyć masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i całe jajko razem. Utrzeć. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Może wydawać się trochę suche, ale tak ma być. W razie konieczności dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany. Niestety, trzeba przeprosić tradycyjną maszynkę do mięsa na korbkę (a nie elektryczną) i zakupić elementy do ciastek przez maszynkę - z pewnością w małych sklepach można jeszcze takie znaleźć. Piec krótko - około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Można lukrować lukrem czekoladowym, ale niekoniecznie. Ten sam przepis sprawdza się w ciasteczkach wykrawanych z foremek.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz