Lekki tort, a właściwie jabłecznik w kształcie tortu. Przepis bardzo podobny do mojego ,,Słonecznego jabłecznika". W oczekiwaniu na wiosnę i nieco więcej słonecznych dni......
Tort jabłkowy
Biszkopt (na tortownicę ok. 25 cm)
3 jajka
1/3 szklanka cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka proszku
Masa jabłkowa
1 i 1/2 kg jabłek
2 galaretki pomarańczowe
0,5 szklanki wody
2 łyżki cukru
Masa śmietanowa
0,3 l kremówki
1 łyżka żelatyny
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki wody
Biszkopt
Z białek ubić pianę, dodając na koniec cukier i ubijając do jego rozpuszczenia. Wlać żółtka i dokładnie zmiksować. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do masy + olej. Wymieszać dokładnie łyżką. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Pozostawić do ochłodzenia.
Rada: Można nasączyć biszkopt 1/4 szklanki wódki rozmieszanej z 1/4 szklanki wody.
Jabłka potrzeć na dużych oczkach tarki, włożyć do garnka + 1/2 szklanki wody + cukier. Podgrzewać i mieszać, aby nie dopuścić do przypalenia. Do gorącego musu wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i pozostawić do ochłodzenia i lekkiego zastygnięcia.
Masa śmietanowa
Żelatynę zalać wrzącą wodą do napęcznienia. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Zimną kremówkę ubić. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy oraz rozpuszczoną, lekko ochłodzoną żelatynę. Masę rozsmarować na musie jabłkowym. Udekorować.