niedziela, 1 stycznia 2012

Bigos doskonały

W mojej ulubionej ''TRÓJCE" ktoś nazwał swój przepis ''Bigos Wszech Czasów". Szkoda tylko, że ''Wish You Were Here" Pink Floyd nie na pierwszym miejscu Listy Wszech Czasów.
W Nowym Roku życzę wszystkim odwiedzającym moją stronę, aby dania gotowały i piekły się same, bo gdy się coś tworzy z pasją, tak właśnie jest. Życzę też, aby wszystko zjadało się szybko i bez konsekwencji w postaci dodatkowych kilogramów.
Nic dodać, nic ująć.


BIGOS (przepis własny na podstawie doświadczeń)

1,5 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty świeżej
30  - 50 dag karkówki wieprzowej
30 dag mięsa z kurczaka
1/2 kg kiełbasy wędzonej
10 dag boczku wędzonego
1,2 kg pieczarek lub 20 dag suszonych grzybów
1 papryka świeża
3 łyżki powideł śliwkowych
10 - 20 dag przecieru pomidorowego
sól, pieprz,dwa liście laurowe, ziele angielskie


Ugotować osobno dwa rodzaje kapusty (kapustę świeżą drobno poszatkować). Mięso usmażyć na oleju, najlepiej poprzedniego dnia. Kiełbasę i boczek pokroić w kostkę i również usmażyć, pod koniec dodać czerwoną, pokrojoną paprykę. Osobno usmażyć pieczarki, pokrojone w plasterki. Grzyby suszone ugotować.
Połączyć wszystkie składniki przepisu i jeszcze przez kilka minut gotować na wolnym ogniu. Bigos jest najlepszy następnego dnia.