niedziela, 23 lutego 2014

Ciasto Rafaello



Są ciasta, od których trudno się uwolnić i ciągle się do nich wraca. Do takich właśnie należy Rafaello. Można je modyfikować na wiele sposobów - na kształt tortu, krem wykorzystać do innych pomysłów. W każdym razie warto upiec.

Ciasto Rafaello
(przepis na dużą blachę, na tortownicę wystarczy 2/3 składników.

CIASTO
2,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
szklanka jogurtu typu greckiego (lub zwykłego)
1/2 szklanki cukru
2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 cukier waniliowy

KREM RAFAELLO
2 tabliczkij białej czekolady
500 ml kremówki
3 opakowania śmietanki w proszku typu ,,Śnieżka''
10 dag wiórków kokosowych
cięte migdały

Przygotować ciasto:
Wszystkie składniki oprócz białek połączyć razem i zmieszać dokładnie mikserem. Ubić pianę z białek i delikatnie pomieszać z ciastem. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto ochłodzić i nasączyć 100 ml wódki zmieszanej ze 100 ml wody.

Przygotować krem:
Na bardzo małym ogniu rozpuścić czekolady z połową kremówki, ciągle mieszając. Wystudzić do bardzo zimnego w lodówce. Do masy dolać resztę kremówki, wsypać śmietankę w proszku i miksować przez kilka minut. Gotowy krem rozsmarować na cieście i ozdobić kokosem oraz migdałami.