Galaretka z wiśniami:
1/2 paczki mrożonych wiśni (225 dag)
1 galaretka wiśniowa
2 łyżki cukru
Wiśnie zalać szklanką wody, zagotować przez 3 minuty, wyłączyć i dodać galaretkę oraz cukier, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce.
Biszkopt z kakao
8 jajek
1 i 1/3 szklanki mąki
8 łyżek cukru pudru
2 łyżki kakao
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić i pod koniec ubijania dodawać po 2 łyżki cukru pudru. Żółtka wymieszać najlepiej mikserem z cytryną i dwoma łyżkami ubitej masy z białek. Do ubitych białek dodać masę żółtkową, przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, łyżką wody i delikatnie wymieszać (nie mikserem). Masę wylać do wysmarowanej masłem tortownicy o średnim rozmiarze i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu wystudzić.
Krem
1 serek mascarpone
330 ml kremówki
żelatyna na 1/2 litra płynu
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyżki cukru pudru
Zagotować 1/3 szklanki wody i rozpuścić w niej żelatynę. Kremówkę mocno schłodzić i ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać przez kilka minut z serkiem mascarpone i ochłodzoną, ale płynną żelatyną.
Ochłodzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Każdą nasączyć wodą z cytryną lub wódką rozmieszaną w połowie z wodą. Na cały biszkopt należy użyć 1 szklankę płynu. Każdy blat posmarować dżemem wiśniowym i częścią kremu. Wierzch i boki również udekorować kremem. Na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Na zdjęciu mojego tortu znajdują się również bezy do dekoracji.