piątek, 17 stycznia 2014

Miodownik

 To już ostatni wpis około świąteczny w tym sezonie. Nie mogę sobie jednak odmówić, aby przepis na miodownik pojawił się jeszcze teraz. Przepis dostałam od Pani Ireny, bąbkę własnoręcznie wykonaną ze 150-ciu mniejszych elementów również (poniżej na zdjęciu). Żaden prezent nie sprawił mi ostatnio tyle radości.


MIODOWNIK pani Ireny

Ciasto
60 dag mąki pszennej
15 dag cukru
10 dag margaryny ,,Palma''
10 dag miodu (może być sztuczny)
3 jajka
1 łyżeczka sody

Roztopić margarynę z miodem i przestudzić do letniego. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na 3 części.
Każdą część cienko rozwałkować na wielkość blaszki, podsypując mocno mąką. Upiec na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Każdą część piec osobno. Zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe. Placki będą twarde.

Krem
0,5 kostki margaryny ,,Palma''
0,5 kostki masła
1 budyń waniliowy bez cukru
5 łyżek cukru
0,5 litra mleka

Ugotować budyń z cukrem i ochłodzić. Do utartego tłuszczu dodawać wystudzony budyń partiami. Mieszać.

Każdy placek nakropić wodą z cytryną (wersja dla dzieci) lub wodą z wódką. Na całość powinno być około 250 ml płynu (ok. szklanki). Posmarować powidłami śliwkowymi oraz kremem budyniowym. Na wierzch zrobić polewę czekoladową z 1 czekolady deserowej, roztopionej i zmieszanej z 50 ml mleka i 2 łyżkami masła.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz