MIODOWNIK pani Ireny
Ciasto
60 dag mąki pszennej
15 dag cukru
10 dag margaryny ,,Palma''
10 dag miodu (może być sztuczny)
3 jajka
1 łyżeczka sody
Roztopić margarynę z miodem i przestudzić do letniego. Wszystkie składniki wymieszać, wyrobić na gładkie ciasto i podzielić na 3 części.
Każdą część cienko rozwałkować na wielkość blaszki, podsypując mocno mąką. Upiec na papierze do pieczenia w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Każdą część piec osobno. Zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe. Placki będą twarde.
Krem
0,5 kostki margaryny ,,Palma''
0,5 kostki masła
1 budyń waniliowy bez cukru
5 łyżek cukru
0,5 litra mleka
Ugotować budyń z cukrem i ochłodzić. Do utartego tłuszczu dodawać wystudzony budyń partiami. Mieszać.
Każdy placek nakropić wodą z cytryną (wersja dla dzieci) lub wodą z wódką. Na całość powinno być około 250 ml płynu (ok. szklanki). Posmarować powidłami śliwkowymi oraz kremem budyniowym. Na wierzch zrobić polewę czekoladową z 1 czekolady deserowej, roztopionej i zmieszanej z 50 ml mleka i 2 łyżkami masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz