poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka z kaszy gryczanej z bobem



Gdy w sklepach pojawia się bob, kupuję większą paczkę, gotuję, obieram ze skórki, a niewykorzystaną część zamrażam w mniejszych pojemnikach. Świetnie nadaje się do zupy warzywnej, barszczu ukraińskiego oraz sałatek. Dzisiaj proponuję szybką sałatkę - właśnie z wykorzystaniem bobu, którą można zabrać do pracy lub na piknik. 

Sałatka z kaszy gryczanej z bobem
(proporcje są umowne i można je modyfikować bez szkody dla sałatki)
 
1 saszetka/100g kaszy gryczanej
1 szklanka boku
garść orzechów
ok. 150g sera typu feta
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól i pieprz do smaku

Bob ugotować i obrać ze skórki. Kaszę gryczaną ugotować i ochłodzić. Orzechy drobno posiekać, a ser feta pokroić w kostkę. Układać warstwowo wszystkie składniki, zaczynając od kaszy. Przygotować sos winegret - oliwę wymieszać z octem + sól i pieprz i polać sałatkę. Można ją przygotować dzień wcześnie, jest równie dobra.