poniedziałek, 12 lutego 2024

Eklery z bitą śmietaną i frużeliną porzeczkową

Można powiedzieć, że eklery tak samo ładnie wyglądają, jak i smakują. Z pewnością nie ma rozczarowania po pierwszym kęsie. Wypiek wydaje się skomplikowany i czasochłonny - nic bardziej mylnego. Najlepiej podzielić pieczenie i nadziewanie na dwa dni. Nie będę oszukiwała, że można eklery zrobić dzień wcześniej i niech spokojnie czekają na gości lub po prostu dobrą kawę. Prawda jest taka, że one najlepiej smakują kilka godzin po nadzianiu i pobycie w lodówce. Po dłuższym czasie są bardziej gumowe i rozmoczone. Jest jeszcze opcja zamrożenia gotowych eklerów bez kremu i nadziania ich potem. Trzeba się jednak liczyć z tym, że po prostu pękają.

Zakończenie karnawału eklerami - świetny pomysł!

Eklery - ok. 28 małych 

235g wody
84g masła
8g cukru
2g soli
128g mąki pszennej
4 duże jajka (200g)

W garnku zagotować wodę z masłem, solą i cukrem. Wyłączyć kuchenkę i dodać przesianą mąkę, energicznie mieszając kilka minut. Po lekkim wychłodzeniu dodawać po jednym jajku, mieszając mikserem na wolnych obrotach. Po dodaniu ostatniego jajka mieszać jeszcze na najwyższych obrotach 3 minuty.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować eklery za pomocą rękawa cukierniczego oraz końcówki 6B/Wilton (najlepiej, ale można po prostu końcówką z ząbkami).
Eklery należy piec 20 minut i NIE otwierać w tym czasie piekarnika. Po tym czasie uchylić nieco drzwiczki, zablokować i zostawić eklery w wyłączonym piekarniku na 30 minut. Będą lekko chrupiące.

Najlepiej następnego dnia nadziewać eklery bitą śmietaną zmieszaną z śmietan-fixem i z odrobiną frużeliny porzeczkowej. Wierzch udekorować czekoladą.

Frużelina porzeczkowa
200g czarnej porzeczki
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka żelatyny

Porzeczkę zagotować z cytryną i przetrzeć przez sitko, pozbywając się pestek. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w łyżce wody i wlać do gotującego się musu. Wyłączyć , dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do ochłodzenia.

Polewa czekoladowa
50g czekolady gorzkiej
2 łyżki nutelli
1/3 szklanki śmietanki 30%

Podgrzać delikatnie czekoladę z nutellą i śmietanką, ozdobić eklery.