niedziela, 4 grudnia 2011

Murzynek dla leniwych



Moje przepisy z pewnością nie będą skierowane dla osób bardzo doświadczonych i wprawionych w gotowaniu . Raczej dla tych zapracowanych, szukających zwyczajnych, prostych i pewnych przepisów.  Dzisiaj przedstawiam bohatera mojego pierwszego kiedyś tam debiutu kulinarnego.
Jeżeli ktoś boi się, że piec nie da rady, ten przepis jest idealny.


Murzynek dla leniwych (przepis na tortownicę o średnicy 28 cm)

1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
2 jajka
6 łyżek powideł śliwkowych lub musu jabłkowego (można tuż przed pieczeniem  potrzeć kilka jabłek i usmażyć z cukrem)
12 dag masła lub margaryny (oleju)
1/3 szklanki mleka
rodzynki

Szybkie wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i ucierać kilka minut. Wstawić do pieca nagrzanego do 180 stopni. Piec ok. 45 minut.

Jeżeli ktoś nie lubi (albo nie ma) blendera ciasto można rozpocząć od ucierania tłuszczu z żółtkami i cukrem. Potem dodać resztę składników, na koniec ubić białka i delikatnie połączyć.

Ciasto świetnie nadaje się na wszelakie modyfikacje. Jeżeli dodamy przyprawy korzenne, będzie smakował jak piernik. Zamiast 1/2 szklanki mąki można dodać grysik. Jedna marchewka utarta na drobnych oczkach  zmienia smak, a ciasto jest bardziej wilgotne.

Miłego eksperymentowania!