sobota, 29 sierpnia 2015

Placki z cukinii


Z dwóch malutkich sadzonek cukinii, które posadziłam w kwietniu, wyrosły prawdziwe giganty. Panoszą się po całej grządce, ale nie mam nic przeciwko temu. Zebrałam już kilka kilogramów warzyw i zapowiada się na dużo więcej. Cukinię wykorzystałam do przetworów w occie, do sałatki na zimę (zamiast ogórka lub dodatek do ogórka), robię surówki (cukinia, marchewka, jabłko). Jest jeszcze świetny pomysł na danie obiadowe, bezmięsne. Nie jest to żadna nowość, ale stary śląski przepis (a przynajmniej na Śląsku bardzo popularny latem). A zatem przedstawiam...

Placki z cukinii ( i marchewki  - opcjonalnie)
50 dag cukinii
1 duża marchewka (opcjonalnie)
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczki soli, pieprz 
olej do smażenia

można dodać natkę pietruszki
 


Obraną cukinię zetrzeć na tarce o średnim rozmiarze oczek. Marchewkę jeszcze drobniej. Dodać sól i  odsączyć warzywa z powstałego soku na sicie. Wymieszać z jajkami, mąką i pieprzem. Patelnię teflonową wysmarować odrobiną oleju. Kłaść ciasto na rozgrzany mocno olej i smażyć na rumiano z obydwu stron. Do następnej porcji nie trzeba już dodawać oleju. Placuszki podawać z twarogiem rozmieszanym z jogurtem greckim, szczypiorkiem i doprawionym solą. 




poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Sałatka grecka na sposób polski




Ten przepis powinien się pojawić wiele miesięcy temu. Wydawało mi się jednak, że tego typu sałatka jest zbyt oczywista, aby wyskakiwać z nią na blogu.Mimo wszystko postanowiłam ją przedstawić...
Jak wygląda prawdziwa sałatka grecka wie każdy, kto w Grecji był chociaż raz: zielony ogórek, pomidor, czerwona papryka, oliwki z pestką i kawał fety na wierzch. Wszystko solidnie polane oliwą i posypane suszonym oregano. Pycha. Jednak w warunkach polskich  zdecydowanie lepiej sprawdza się wersja wzbogacona, o której właśnie dzisiaj mowa. Można ją dowolnie modyfikować, ale zawsze w sezonie letnim smakuje najlepiej.

  Sałatka grecka na sposób polski
garść sałaty, najlepiej różnych gatunków
3 ogórki średniej wielkości
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
4 pomidory
kilka rzodkiewek
oliwki
słonecznik prażony z solą
ser typu feta
pęczek szczypiorku

Oliwa z oliwek - propozycja pierwsza
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny

Sos czosnkowy - propozycja druga
4 łyżki jogurtu gęstego greckiego
1 łyżka majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Umytą sałatę porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia

Ogórki obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki

Cebulę drobno poszatkować

Rzodkiewkę pokroić na plasterki

Pomidory najlepiej obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (byle nie za małe)
 
Dodać oliwki

...i ser typu feta
Szczypiorek pokroić i posypać wierzch sałatki

Słonecznik uprażyć na patelni z odrobiną soli i posypać sałatkę. Dodać sok z cytryny oraz oliwę.
Zamiast oliwy sałatkę można  polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz)