Ten przepis powinien się pojawić wiele
miesięcy temu. Wydawało mi się jednak, że tego typu sałatka jest zbyt oczywista, aby wyskakiwać z nią na blogu.Mimo wszystko postanowiłam ją przedstawić...
Jak
wygląda prawdziwa sałatka grecka wie każdy, kto w Grecji był chociaż
raz: zielony ogórek, pomidor, czerwona papryka, oliwki z pestką i kawał
fety na wierzch. Wszystko solidnie polane oliwą i posypane suszonym
oregano. Pycha. Jednak w warunkach polskich zdecydowanie lepiej
sprawdza się wersja wzbogacona, o której właśnie dzisiaj mowa. Można ją dowolnie modyfikować, ale zawsze w sezonie letnim smakuje
najlepiej.
Sałatka grecka na sposób polski
garść sałaty, najlepiej różnych gatunków
3 ogórki średniej wielkości
1/2 czerwonej papryki
1 mała cebula
4 pomidory
kilka rzodkiewek
oliwki
słonecznik prażony z solą
ser typu feta
pęczek szczypiorku
Oliwa z oliwek - propozycja pierwsza
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
Sos czosnkowy - propozycja druga
4 łyżki jogurtu gęstego greckiego
1 łyżka majonezu
ząbek czosnku
sól, pieprz
Umytą sałatę porozrywać na mniejsze kawałki i ułożyć na dnie naczynia
Ogórki obrać ze skórki i pokroić na duże kawałki
Cebulę drobno poszatkować
Rzodkiewkę pokroić na plasterki
Pomidory najlepiej obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki (byle nie za małe)
Dodać oliwki
...i ser typu feta
Szczypiorek pokroić i posypać wierzch sałatki
Słonecznik uprażyć na patelni z odrobiną soli i posypać sałatkę. Dodać sok z cytryny oraz oliwę.
Zamiast oliwy sałatkę można polać sosem czosnkowym (jogurt wymieszać z majonezem, dodać przeciśnięty czosnek, sól i pieprz)
pychota! sałatka grecka chodzi za mną od kilku dni!
OdpowiedzUsuńPolecam, teraz najlepsza z dodatkiem arbuza....
OdpowiedzUsuń