czwartek, 9 lipca 2015

Biała rzepa smażona na maśle



Pobyt w Starych Jabłonkach, w hotelu Anders był już wielokrotnie źródłem moich kulinarnych inspiracji.  Nie czuję się kompetentna, jeżeli chodzi o mięsa - chociaż cieszą się wśród gości bardzo dużą popularnością i wyglądają zachęcająco. Dla mnie najciekawsze są zawsze propozycje bezmięsne, których jest sporo w hotelowej restauracji. Przepyszne, pieczone warzywa w sosach, lasagne warzywna i bardzo smaczna rzepa smażona na maśle. Spróbowałam przygotować samodzielnie tą ostatnią i właśnie dzisiaj na moim blogu ta propozycja. Niezwykle proste i szybkie danie.

Biała rzepa smażona na maśle

jedna duża, biała rzepa
trzy łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
twardy ser do posypania

Rzepę pokroić na słupki:


Masło sklarować na patelni, dodać pokrojoną rzepę i smażyć co najmniej 15 minut pod przykryciem. Można dodać nieco wody. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dolać śmietanę. Serwować posypaną serem np. parmezanem.



Kilka pocztówek z okolic hotelu Anders:













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz