Pobyt w Starych Jabłonkach, w hotelu Anders był już wielokrotnie źródłem moich kulinarnych inspiracji. Nie czuję się kompetentna, jeżeli chodzi o mięsa - chociaż cieszą się wśród gości bardzo dużą popularnością i wyglądają zachęcająco. Dla mnie najciekawsze są zawsze propozycje bezmięsne, których jest sporo w hotelowej restauracji. Przepyszne, pieczone warzywa w sosach, lasagne warzywna i bardzo smaczna rzepa smażona na maśle. Spróbowałam przygotować samodzielnie tą ostatnią i właśnie dzisiaj na moim blogu ta propozycja. Niezwykle proste i szybkie danie.
Biała rzepa smażona na maśle
jedna duża, biała rzepa
trzy łyżki masła
3 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz
twardy ser do posypania
Rzepę pokroić na słupki:
Masło sklarować na patelni, dodać pokrojoną rzepę i smażyć co najmniej 15 minut pod przykryciem. Można dodać nieco wody. Doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dolać śmietanę. Serwować posypaną serem np. parmezanem.
Kilka pocztówek z okolic hotelu Anders:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz