Pierwsze danie, które każdy dostanie na przystawkę w restauracji w Bułgarii jest właśnie sałatka szopska. Powyższe zdjęcia wykonałam właśnie przed spożyciem takiej sałatki. Wyjątkowe proste danie, składające się z pokrojonych pomidorów, zielonych ogórków bez skóry, zielonej papryki, cebuli oraz białego sera bułgarskiego ( zrobionego z mleka krowiego i owczego) - podobnego w smaku do greckiej fety, ale mniej słonego i nie takiego twardego. Ser ściera się na grubej tarce. Dopełnieniem jest ciemna oliwka z pestką. Bułgarzy jeszcze polewają sałatkę oliwą. Polecam.
W Bułgarii warto również zjeść tradycyjną banicę. Warto ją kupić w małej piekarni, a nie supermarkecie. Od jakiegoś czasu nie jem mięsa, więc mogę z pewnością polecić grilowane warzywa - są doskonałe.
Banica - zwijane ciasto, nadziewane serem
Mleczno - maślane bułeczki zapiekane w jednej formie
Wspomnienia z Bułgarii (nie tylko kulinarne):
Gdy byłam w poprzednim wieku w Sofii,
Widok na cerkiew Sweta Nedelja w Sofii i góry w tle
Cerkiew Sweta Nedelja w zbliżeniu
Festiwal Róż w miejscowości Kazanlak
''Różowe szaleństwo''
Tradycyjna kawa, mieszanka dziesięciu gatunków kawy, zaparzana i ''gotowana'' w gorącym piasku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz