niedziela, 15 czerwca 2014

Sałatka szopska i pocztówka z Bułgarii





Pierwsze danie, które każdy dostanie  na przystawkę w restauracji w Bułgarii jest właśnie sałatka szopska. Powyższe zdjęcia wykonałam właśnie przed spożyciem takiej sałatki. Wyjątkowe proste danie, składające się z pokrojonych pomidorów, zielonych ogórków bez skóry, zielonej papryki, cebuli oraz białego sera bułgarskiego ( zrobionego z mleka krowiego i owczego) - podobnego w smaku do greckiej fety, ale mniej słonego i nie takiego twardego. Ser ściera się na grubej tarce. Dopełnieniem jest ciemna oliwka z pestką. Bułgarzy jeszcze polewają sałatkę oliwą. Polecam.

 W Bułgarii warto również zjeść tradycyjną banicę. Warto ją kupić w małej piekarni, a nie supermarkecie. Od jakiegoś czasu nie jem mięsa, więc mogę z pewnością polecić grilowane warzywa - są doskonałe.

Banica - zwijane ciasto, nadziewane serem


Mleczno - maślane bułeczki zapiekane w jednej formie

Wspomnienia z Bułgarii (nie tylko kulinarne):

Gdy byłam w poprzednim wieku w Sofii,
na kolumnie znajdował się Lenin. Po roku 2000 jest już św. Zofia

Widok na cerkiew Sweta Nedelja w Sofii i góry w tle

Cerkiew Sweta Nedelja w zbliżeniu

Festiwal Róż w miejscowości Kazanlak

''Różowe szaleństwo''

Tradycyjna kawa, mieszanka dziesięciu gatunków kawy, zaparzana i ''gotowana'' w gorącym piasku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz