poniedziałek, 16 czerwca 2014

Orzechówka





Do picia alkoholu nikogo namawiać nie zamierzam. Orzechówkę należy jednak potraktować bardziej jako lekarstwo na wszelkie dolegliwości żołądkowe. Najlepszym czasem na zebranie zielonych orzechów jest druga połowa czerwca. Oto przepis na nalewkę, wieki temu znaleziony w czasopiśmie Claudia, nieco zmodyfikowany.

Orzechówka
1 kg zielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka cynamonu
7 goździków
50 ml likieru amaretto (lub 4 krople esencji migdałowej)
0,5 litra spirytusu 96 proc.
25 dag cukru

Orzechy pokroić w ćwiartki lub plastry, włożyć do szklanego słoja, dodać przyprawy i zalać mieszaniną spirytusu i jednej szklanki wody. Naczynie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie.
Po tym czasie zrobić syrop z 1,5 szklanki wody i cukru. Dodać przecedzoną przez gazę nalewkę i likier amaretto. Płyn przelać do szklanych butelek. Nalewkę odstawić na kilka miesięcy. Na początku jest dość gorzka, ale po roku gorycz jest prawie niewyczuwalna.

 Pokrojone orzechy, włożone do słoja

Orzechy, zalane spirytusem, wodą z cynamonem i goździkami

1 komentarz: