wtorek, 28 lipca 2020

Lody z czarną porzeczką


Warto się pospieszyć, póki sezon na czarną porzeczkę w pełni. W skali jeden do dziesięciu, dla mnie przepis na dziewiątkę. Rewelacyjne połączenie słodkiej masy mlecznej i kwaśnych, odparowanych z soku porzeczek. Ten przepis może być bazą dla innych smaków lodów. Warto go wypróbować, bo nie jest pracochłonny, może nieco czasochłonny. Zwłaszcza czas mrożenia - ale przecież wykona go za nas lodówka.

Lody z czarną porzeczką 

30 do 40 dag czarnej porzeczki
1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
200 ml śmietany kremówki 30%
2/3 szklanki mleka 3,2%
3 żółtka
1/3 szklanki cukru
cukier waniliowy

Przygotowanie lodów rozpocząć najlepiej poprzedniego dnia od odparowania czarnej porzeczki w piekarniku do konsystencji gęstych powideł. Porzeczkę należy umieścić w pojemniku żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i od czasu do czasu wymieszać. Zajmuje to około 1 godziny. Pozostawić do wystygnięcia i następnie umieścić masę porzeczkową w lodówce.

Przygotować krem angielski:
W garnku zagotować mleko. Ubić mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Gorące mleko wlewać powoli do masy żółtkowej, ciągle mieszając. Następnie przelać masę z powrotem do garnka po mleku. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając przez około 5 minut. Uważać, aby masa się nie zagotowała, ale aby była wciąż gorąca. Ochłodzić i wstawić do lodówki.

Przed rozpoczęciem wykonania lodów, trzeba wszystkie składniki schłodzić do temperatuty około 5 stopni, również mleko skondensowane (w puszce trwa to kilka godzin).

Zimny krem angielski, ubitą kremówkę i mleko skondensowane powoli połączyć mieszając mikserem. Masa powinna zgęstnieć. Dodać zimne, odparowane porzeczki i wstawić do zamrażąrki. Mieszać co pół godziny mikserem (4-5 razy). Gdy lody są już trudne do mieszania, przełożyć do pojemnika i pozostawić do całkowitego zamrożenia.