niedziela, 30 listopada 2014

Piernik szybki





Ten piernik powstał z połączenia kilku przepisów, jest bardzo aromatyczny, lekko wilgotny i najlepiej smakuje po kilku dniach od upieczenia. W sam raz na początek Adwentu - aby oczekiwanie na święta było przyjemniejsze.



Piernik szybki

200 ml płynnego miodu (prawdziwy lub sztuczny)
5 łyżek brązowego cukru
2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
2 szklanki (250ml) mąki pszennej
1 łyżka kakao
3 jajka
1/2 kostki masła
2 płaskie łyżeczki sody
pokrojone orzechy, rodzynki
2 łyżki gęstej śmietany


Podgrzać w garnku miód z cukrem i masłem do rozpuszczenia cukru, lekko ochłodzić. Dodać resztę składników, oprócz białek, które należy ubić i dodać na końcu. Wymieszać i umieścić w podłużnej keksówce ok. 25 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika, 180 stopni. Piec 1 godzinę.
Po ochłodzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku - wtedy piernik jest dobry tydzień i dłużej. Można wzbogacić go polewą czekoladową i przełożyć powidłami śliwkowymi. Mnie jednak najbardziej smakuje wersja podstawowa.





6 komentarzy:

  1. aż tutaj czuję jego aromat :) zachęcam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2014/11/uwaga-konkurs-swiateczny.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis na szybki piernik powienien znaleźć się w akcji "korzenne przysmaki", do której zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Świąteczne potrawy" na zBLOGowanych

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam te piernikowe zapachy... Pięknie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń