Gdybym miała listę przebojów kulinarnych, kołocz drożdżowy z owocami i posypką byłby na pierwszym miejscu. Łatwy w przygotowaniu, niedrogi, lekkostrawny. Zaczynam w maju od nadzienia truskawkowo - rabarbarowego, poprzez czarne jagody w lipcu, kończąc na śliwkach już w sierpniu. Zazwyczaj przygotowuję dwie blachy za jednym razem. Ciasto można przechowywać w lodówce przez kilka dni, ale najlepsze jest jeszcze ciepłe.....pod warunkiem, że nie ma problemu z żołądkiem.
Na moim blogu jest już kilka przepisów na ciasto drożdżowe i nie jestem bardzo oryginalna, ponieważ baza drożdżowa raczej się nie zmienia. Jedynie pod owoce może być nieco luźniejsza, czyli mniej mąki. Owoce zmieniają smak całkowicie, ponieważ sok spływa w ciasto.
Ciasto drożdżowe (na blaszkę ok.30 x 43 cm)
1 szklanka ciepłego, ale nie gorącego mleka
45 dag mąki pszennej
1/2 kostki roztopionego i ochłodzonego masła
3 łyżki cukru
1 jajko całe, 2 żółtka
5 dag świeżych drożdży
1 cukier waniliowy
szczypta soli
Zaczyn:
W misce wymieszać ciepłe mleko z drożdżami, jedną łyżką cukru, jedną
łyżką mąki i szczyptą soli. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe
miejsce. Po 20 minutach zaczyn powinien się znacznie powiększyć (jeżeli jest ciepło, wystarczy 10 minut).
Do
wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie składniki ciasta drożdżowego bez
masła i dokładnie wyrobić najlepiej ręką (ciepło ma znaczenie). Na
koniec dodać masło i jeszcze wymieszać. Na początku trudno rozmieszać
masło z ciastem, ale po kilku chwilach jest zdecydowanie lepiej.
Ostatecznie można jeszcze dodać dwie łyżki mąki i masło się połączy.
Wyrabiać co najmniej 7 minut. Ciasto drożdżowe jest wtedy dobre, jeżeli
łatwo odchodzi od miski. Nigdy nie można w 100% przewidzieć proporcji do
tego rodzaju ciasta, bo poszczególne składniki różnią się często
wilgotnością, masło też jest różne. Warto dać to najlepsze. Po
wyrobieniu odstawić ciasto do wyrośnięcia na 20 minut ( jeżeli w
pomieszczeniu jest temperatura 23 stopni, jeżeli nie - potrwa to nieco
dłużej)
Teraz można przygotować posypkę i owoce.Posypka, inaczej kruszonka
50 dag mąki pszennej
1 kostka masła
20 dag cukru (nie może to być cukier puder!)
3 żółtka
1 cukier waniliowy
Połączyć żółtka z masłem i cukrem, a następnie dodać mąkę i zagnieść ciasto.
Układanie poszczególnych elementów kołocza na blasze
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć równomiernie ciasto drożdżowe. Jeden kilogram truskawek oczyścić i przekroić na połowę. Trzy łodygi rabarbaru obrać z włókien i pokroić na małe kawałki. Rabarbar połączyć z truskawkami, dodać łyżeczkę cynamonu i 2 łyżki cukru. Owocami przykryć ciasto drożdżowe. Na wierzch równomiernie rozłożyć kruszonkę. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 stopni i piec 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz