Tort jest na dużą tortownicę, ponieważ przy okazji urodzin nie może zabraknąć kawałka na dokładkę. Poza tym może postać kilka dni w lodówce i nie traci wcale na smaku. Dekoracja, która jest na zdjęciu, okazała się nieco twarda, ale wyglądała całkiem nieźle. Zamiast tego typu cukierków, dobre są wszelkie małe draże w jaskrawych kolorach.
Tort truskawkowy (na tortownicę ok. 30 cm)
Biszkopt
11 jajek
11 łyżek cukru
1 i 2/3 szklanki mąki (szklanki o pojemności 250 ml)
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 łyżki wody
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, pod koniec dodając po jednej łyżce cukru i cukier waniliowy. Ubić dokładnie, aż cukier się rozpuści.
W osobnym naczyniu pomieszać żółtka z odrobiną ubitego białka i sokiem z cytryny. Masę żółtkową przelać do ubitych białek, dodać przesianą przez sito mąkę, wodę i proszek do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać (nie mikserem). Przelać do tortownicy 30 cm i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut. Biszkopt trzeba upiec kilka godzin wcześniej, a najlepiej poprzedniego dnia.
Krem truskawkowy
40 dag truskawek
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki przegotowanej wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
1 serek mascarpone (razem 0,25 kg)
Truskawki razem z cukrem podgrzać na małym ogniu i przez chwilę zagotować. Przetrzeć przez sito. Do powstałej masy dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą (zrobić domowy kisiel) oraz na koniec rozpuszczoną żelatynę. Miksturę trzeba bardzo solidnie schłodzić - najlepiej kilka godzin w lodówce.
Zimne serki mascarpone rozmieszać mikserem i dodawać w kilku ratach schłodzoną masę owocową.
Krem maślany
1,5 kostki masła
4 małe jajka (najlepsze do kremu są od kur wiejskich) - sparzyć wrzątkiem
6 łyżek cukru
2 cukry waniliowe
Masło utrzeć. Ubić jajka na parze z cukrem i cukrem waniliowym. Dobrze ubitą masę po dwie łyżki dodawać do utartego masła, ciągle mieszając. Na koniec można dodać 2 łyżki spirytusu lub wódki.
Dodatkowo
1/2 kg truskawek
1 biała czekolada
Elementy do przyozdobienia tortu
Przygotowanie tortu
Zimny biszkopt przekroić na trzy blaty. Zwilżyć 1 szklanką płynu (połowa wody i połowa wódki). Pierwszy blat położyć na paterze, posmarować kremem truskawkowym. Przykryć drugim blatem biszkoptowym. Posmarować częścią kremu maślanego (pozostawić nieco kremu na posmarowanie boków tortu). Na kremie ułożyć truskawki, pokrojone na plasterki. Przykryć je trzecim blatem biszkoptowym. Wierzch tortu posmarować białą polewą, przygotowaną z rozpuszczonej czekolady z dwoma łyżkami masła i odrobiną śmietany. Boki posmarować resztą kremu maślanego. Udekorować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz