piątek, 2 maja 2014

Pizzerki



Prosty i pewny przepis na doskonałe pizzerki. Sprawdza się również przy zwyczajnej, dużej pizzy. Do wykorzystania zwłaszcza na imprezach z udziałem dzieci - na pewno wszystkie pizzerki zostaną zjedzone. Ciasto drożdżowe dobrze jest przygotować wcześniej i może czekać w lodówce razem z sosem i pieczarkami. Przygotowanie pizzerek nie zajmie wtedy więcej niż 20 minut.

Pizzerki z pieczarkami 
(z podanej ilości wychodzi ok. 16 pizzerek, wykrawanych przeciętnej wielkości kubkiem do herbaty)
Najlepiej zachować kolejność przygotowania jak niżej w przepisie.

Ciasto
2 szklanki (250ml) mąki pszennej (można dać 1,5 szklanki pszennej oraz 0,5 szklanki żytniej)
20g świeżych drożdży
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżeczki oliwy

Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie można przygotować pizzerki, albo włożyć ciasto do lodówki do następnego dnia. Można je również zamrozić. Jeżeli ciasto jest zamrożone lub zimne, przed upieczeniem musi osiągnąć temperaturę pokojową.

Sos pomidorowy
200 ml pomidorów z puszki  - rozdrobnić blenderem lub przetrzeć przez sito
2 łyżeczki oliwy

2 ząbki czosnku (drobno pokroić)
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli, można dodać odrobinę ostrej papryki mielonej

Wszystkie składniki smażyć razem na dużej patelni przez 10-15 minut. Płyn powinien się zredukować do gęstej konsystencji.

Pieczarki
5 dużych pieczarek pokroić w kostkę i usmażyć na jednej łyżce masła. Dodać sól i pieprz do smaku.


Przygotowanie pizzerek
Włączyć piekarnik na 230 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm. Kubkiem do herbaty wykrawać kółka i układać na blasze posmarowanej olejem. Nakładać lekko ostudzony sos pomidorowy oraz masę pieczarkową. Posypać serem. Najlepszy jest ser mozzarella, ale nie miałam go dzisiaj, więc na zdjęciach jest zwykły żółty ser. Piec 10 -15 minut w zależności od tego, jak grube są pizzerki.
Smacznego!