niedziela, 11 sierpnia 2024

Dietetyczne muffinki czekoladowe





Przychodzą takie momenty w życiu człowieka, że chciałoby się zjeść coś lżejszego. Zawsze miałam słabość do słodyczy. Walczę, ale różnie to bywa. Te babeczki udają bardzo kaloryczne i wypasione. Jednak pozory mylą. Z przepisu wychodzi około 8 muffinek - każda miej więcej 100 kalorii. Poza tym robi się je błyskawicznie.

Dietetyczne muffinki czekoladowe (około 8 sztuk)
2 dojrzałe banany
2 jajka
50 g mąki orkiszowej
2 kopiaste łyżeczki budyniu czekoladowego bez cukru
4 kopiaste łyżeczki kakao
2 łyżki erytrytolu (zamiennik cukru)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
owoce na wierzch
opcjonalnie: kokos do posypania, 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich lub laskowych do masy

Banany rozdrobnić widelcem i połączyć z jajkami (można, ale nie trzeba ubić białka) i resztą składników oprócz owoców i kokosu. Wymieszać do połączenia masy. Przełożyć do formy na babeczki, najlepiej silikonowej. Udekorować owocami i kokosem. Piec w temperaturze 170 stopni 25 minut.