piątek, 18 kwietnia 2014

Kokosanki






Dzisiaj bardzo dobry przepis na wykorzystanie nadliczbowych białek. Mało pracochłonne bezy kokosowe, miękkie i nadające się do dłuższego przechowywania w zamkniętym pojemniku.

Kokosanki/bezy kokosowe

Na każde białko: 7 dag cukru, 5 dag wiórków kokosowych, 2 łyżeczki soku z cytryny

Ubić sztywną pianę (najlepiej mikserem), nie przerywając ubijania dodawać cukier. Na koniec dodać kokos, sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na blachę, wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą, robiąc odstępy ok. 2 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego!


czwartek, 17 kwietnia 2014

Śledzie w oleju


Dzisiaj błyskawiczny przepis na śledzie w oleju. Ich przygotowanie nie zajmuje więcej niż 20 minut, pod warunkiem, że solone matiasy były wcześniej wymoczone. Do świąt będą w sam raz.

Śledzie w oleju
0,5 kg matiasów
2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
2 cebule
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
10 ziaren pieprzu czarnego

Zwyczajne, solone matiasy wymoczyć przez jedną noc w wodzie. Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę poszatkować i podsmażyć na oleju razem z przyprawami przez kilka minut. Zalewę ochłodzić i zalać matiasy. Do spożycia najlepiej nadają się po dwóch dniach od przygotowania. Proste, a dobre. Smacznego!