piątek, 18 kwietnia 2014

Kokosanki






Dzisiaj bardzo dobry przepis na wykorzystanie nadliczbowych białek. Mało pracochłonne bezy kokosowe, miękkie i nadające się do dłuższego przechowywania w zamkniętym pojemniku.

Kokosanki/bezy kokosowe

Na każde białko: 7 dag cukru, 5 dag wiórków kokosowych, 2 łyżeczki soku z cytryny

Ubić sztywną pianę (najlepiej mikserem), nie przerywając ubijania dodawać cukier. Na koniec dodać kokos, sok z cytryny i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na blachę, wysmarowaną olejem i posypaną bułką tartą, robiąc odstępy ok. 2 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 150 stopni. Piec około 30 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz