Po wielu tygodniach skromnych wypieków, nadszedł czas na coś bardziej kalorycznego i wypasionego.
Ciasto 3 Bit (na blaszkę ok. 36 x 20 cm)
Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 cukier waniliowy
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli. Gdy piana jest już w miarę sztywna, dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka pomieszać z kilkoma łyżkami ubitego białka i cytryną. Dodać masę żółtkową do piany z białek wraz z przesianą mąką i proszkiem. Wymieszać łyżką powoli, ale dokładnie. Przełożyć na blachę i wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni). Piec 25-30 minut.
Krem maślany
2 jajka
3 łyżki cukru
1 kostka masła
Masło utrzeć. Jajka z cukrem ubić na parze. Powoli dodawać masę jajeczną do masła i ucierać.
Krem śmietankowy
250 ml kremówki
1 czekolada biała
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
4 łyżeczki żelatyny
cukier puder
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Zimną kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Po dokładnym rozmieszaniu, dodać lekko ochłodzoną żelatynę. Szybko wymieszać.
Dodatkowe składniki
1 puszka masy kajmakowej
1 paczka krakersów
30 ml czystej wódki
Przygotowanie ciasta
Biszkopt nasączyć wódką, wymieszaną 1:1 z wodą.
Rozsmarować na nim krem maślany, zostawić nieco na przyozdobienie boków ciasta.
Na kremie maślanym ułożyć krakersy.
Na krakersach rozsmarować połowę masy kajmakowej.
Na masie kajmakowej ułożyć pozostałe krakersy i resztę masy kajmakowej.