sobota, 4 kwietnia 2015

Ciasto typu 3 Bit




Po wielu tygodniach skromnych wypieków, nadszedł czas na coś bardziej kalorycznego i wypasionego.

Ciasto 3 Bit (na blaszkę ok. 36 x 20 cm)

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 cukier waniliowy

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli. Gdy piana jest już w miarę sztywna, dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka pomieszać z kilkoma łyżkami ubitego białka i cytryną. Dodać masę żółtkową do piany z białek wraz z przesianą mąką i proszkiem. Wymieszać łyżką powoli, ale dokładnie. Przełożyć na blachę i wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni). Piec 25-30 minut.

Krem maślany
2 jajka
3 łyżki cukru
1 kostka masła

Masło utrzeć. Jajka z cukrem ubić na parze. Powoli dodawać masę jajeczną do masła i ucierać.

Krem śmietankowy
250 ml kremówki
1 czekolada biała
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
4 łyżeczki żelatyny
cukier puder

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Zimną kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Po dokładnym rozmieszaniu, dodać lekko ochłodzoną żelatynę. Szybko wymieszać.

Dodatkowe składniki
1 puszka masy kajmakowej
1 paczka krakersów
30 ml czystej wódki

Przygotowanie ciasta
Biszkopt nasączyć wódką, wymieszaną 1:1 z wodą.

                         

 Rozsmarować na nim krem maślany, zostawić nieco na przyozdobienie boków ciasta.

                         

Na kremie maślanym ułożyć krakersy.


Na krakersach rozsmarować połowę masy kajmakowej.



Na masie kajmakowej ułożyć pozostałe krakersy i resztę masy kajmakowej.

Na drugiej warstwie masy kajmakowej rozsmarować masę śmietankową. Pozostały krem maślany wymieszać z 1 łyżeczką kakao i ozdobić boki ciasta. Górę można przyozdobić kolorowym lukrem i resztą kremu. Ciasto jest najlepsze po dniu spędzonym w lodówce.



niedziela, 29 marca 2015

Ciasto francuskie z musem jabłkowym




Genialny pomysł na błyskawiczne ciastka. Ktoś znajomy mi sprzedał (nawet nie pamiętam kto) i już wiele razy go wykorzystałam. Przygotowanie trwa krócej niż wypad do sklepu po coś słodkiego. Trzeba mieć tylko ciasto francuskie i mus jabłkowy.

Ciasto francuskie z musem jabłkowym
ciasto francuskie - dowolna ilość
słoiczek musu jabłkowego

Jeżeli ciasto francuskie jest zamrożone, należy je przed przygotowaniem rozmrozić. Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Stół oprószyć mąką.


Ciasto francuskie pokroić na prostokąty ok. 15cm x 10cm. 


Lekko rozwałkować


 Każdy prostokąt z jednej strony ponacinać, na drugą nałożyć mus jabłkowy.


Prostokąty złożyć na połowę, a brzegi złączyć widelcem.


Ciastka ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy się nie przypalają. Gotowe ciastka posypać cukrem pudrem. Nadzienie jest bardzo gorące, więc trzeba nieco poczekać przed podaniem.