sobota, 4 kwietnia 2015

Ciasto typu 3 Bit




Po wielu tygodniach skromnych wypieków, nadszedł czas na coś bardziej kalorycznego i wypasionego.

Ciasto 3 Bit (na blaszkę ok. 36 x 20 cm)

Biszkopt
4 jajka
4 łyżki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 cukier waniliowy

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić z odrobiną soli. Gdy piana jest już w miarę sztywna, dodawać po łyżce cukier i cukier waniliowy. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Żółtka pomieszać z kilkoma łyżkami ubitego białka i cytryną. Dodać masę żółtkową do piany z białek wraz z przesianą mąką i proszkiem. Wymieszać łyżką powoli, ale dokładnie. Przełożyć na blachę i wstawić do gorącego piekarnika (170 stopni). Piec 25-30 minut.

Krem maślany
2 jajka
3 łyżki cukru
1 kostka masła

Masło utrzeć. Jajka z cukrem ubić na parze. Powoli dodawać masę jajeczną do masła i ucierać.

Krem śmietankowy
250 ml kremówki
1 czekolada biała
1 opakowanie bitej śmietany w proszku
4 łyżeczki żelatyny
cukier puder

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Zimną kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i bitą śmietanę w proszku. Po dokładnym rozmieszaniu, dodać lekko ochłodzoną żelatynę. Szybko wymieszać.

Dodatkowe składniki
1 puszka masy kajmakowej
1 paczka krakersów
30 ml czystej wódki

Przygotowanie ciasta
Biszkopt nasączyć wódką, wymieszaną 1:1 z wodą.

                         

 Rozsmarować na nim krem maślany, zostawić nieco na przyozdobienie boków ciasta.

                         

Na kremie maślanym ułożyć krakersy.


Na krakersach rozsmarować połowę masy kajmakowej.



Na masie kajmakowej ułożyć pozostałe krakersy i resztę masy kajmakowej.

Na drugiej warstwie masy kajmakowej rozsmarować masę śmietankową. Pozostały krem maślany wymieszać z 1 łyżeczką kakao i ozdobić boki ciasta. Górę można przyozdobić kolorowym lukrem i resztą kremu. Ciasto jest najlepsze po dniu spędzonym w lodówce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz