sobota, 31 października 2015

Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy i kaszy jaglanej



Z tego przepisu jestem bardzo dumna. Od początku do końca stworzyłam go sama, a mimo to jest idealny. Zawiera mnóstwo zdrowych składników, jest pełnowartościowym daniem obiadowym i ten smak...Nie ma w nim ani grama mięsa, a z jajka (które jest w przepisie) można spokojnie zrezygnować. Poza tym kotleciki robi się szybko i nie jest to  szczególnie drogie danie. 
Wystarczy już tych hymnów pochwalnych! Czas na gotowanie.

Kotlety wegetariańskie z ciecierzycy i kaszy jaglanej
1 duża szklanka ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki)
1 duża szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki orzechów włoskich
1 łyżka pestek dyni
1 jajko
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
5 suszonych pomidorów (bez oleju)
szczypta papryki ostrej i słodkiej
1 płaska łyżeczka soli
pieprz do smaku

Suszone pomidory namoczyć w wodzie przez ok. 15 minut. Po tym czasie odlać wodę, a pomidory pokroić. Cebulę i czosnek pokroić i podsmażyć na odrobinie oleju. Wszystkie składniki oprócz jajka zmielić w maszynce. Można również użyć blendera, ale mam wrażenie, że maszynka jest lepsza. Do masy dodać jajko i dokładnie wymieszać. Sprawdzić smak i ewentualnie doprawić. Nabierać masę i pomagając sobie łyżką obtaczać w bułce tartej lub mące. smażyć na teflonowej lub ceramicznej patelni, wysmarowanej leciutko olejem.

niedziela, 25 października 2015

Zupa ogórkowa


Są dania nieodłącznie związane z jesienią. Do takich należy dzisiejsza bohaterka - zupa ogórkowa.  Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu, ale pod warunkiem, że dodaje się ,,swojskie'' ogórki kiszone. 
Dzisiaj polecam też (niekoniecznie do zupy) moje odkrycie muzyczne - płytę Agnes Obel 
'' Philharmonics''( a zwłaszca utwór ''Riverside'' ) i spacer po jesiennym parku....

Zupa ogórkowa
2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
6 kiszonych ogórków
1 szklanka wody z tychże ogórków
5 ziemniaków
1 duża marchew, pietruszka i seler z wywaru (ugotowane wcześniej)
1/3 szklanki śmietany 12%
2 łyżki mąki pszennej

W wywarze mięsnym lub warzywnym ugotować do miękkości ziemniaki pokrojone w kostkę (ok. 10 minut). Ogórki zetrzeć na grubych oczkach i dodać do wywaru z ugotowanymi ziemniakami. Wrzucić do garnka pokrojoną w kostkę, miękką marchew, pietruszkę i seler. Dolać wodę z ogórków i gotować 5 minut. Rozmieszać mąkę w 2/3 szklanki letniej wody i wlać do zupy. Śmietanę rozmieszać w 1/2 szklanki odlanej zupy  i również wlać do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Podawać z pieczywem.