niedziela, 1 czerwca 2014

Tort orzechowo - biszkoptowy


Ten tort wykonałam na urodziny mojej starszej córki. Jest kombinacją różnych przepisów, ale efekt smakowy miło mnie zaskoczył. Aromat orzechów, migdałów i czekolady połączony w jedną całość. Warto poprzedniego dnia przygotować blaty, a następnego dopiero zakończyć pracę nad nim.Przed podaniem musi przebywać w lodówce - najlepiej całą noc.



Tort orzechowo - biszkoptowy (na tortownicę 28 cm)

1) Biszkopt


6 jajek
6 łyżek cukru pudru
1 szklanka mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka soku z cytryny


Włączyć piec na 180 stopni i przygotować blachę (wyłożyć papierem do pieczenia).
Oddzielić żółtka od białek. Ubić białka z odrobiną soli, do ubitych białek dodawać po jednej łyżce cukru pudru i dalej miksować. Do żółtek dodać odrobinę piany z białek i zmiksować (w ten sposób łatwiej potem połączyć żółtka z resztą piany). Do piany z białek przesiać przez sito mąkę i proszek do pieczenia, dodać żółtka i sok z cytryny. Delikatnie, ale dokładnie pomieszać łyżką. Masę wyłożyć na blachę. Biszkopt powinien się piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Bardzo ważne, aby przypadkiem nie otwierać piekarnika.
2) Blaty orzechowe (piekłam dwa, ale jeżeli ktoś nie ma cierpliwości, wystarczy jeden, z większej  
                                  ilości składników)
 3 białka
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki orzechów laskowych (orzechy należy podpiec na suchej patelni, pozbawić z grubsza skórek i zmielić - w blenderze albo młynku do kawy)

Ubić białka z odrobiną soli, do sztywnej piany dodawać cukier po jednej łyżce i dokładnie ubić. Na koniec zmieszać jeszcze mikserem z mąką ziemniaczaną. Zmielone orzechy wymieszać łyżką z masą białkową. Wyłożyć ciasto na okrągłą blachę, przykrytą papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 150 stopni przez 40 minut.
Jeżeli pieczemy dwa blaty, należy wszystkie czynności powtórzyć.

3) Krem mascarpone - śmietankowy

1 serek mascarpone (250 g)
1 kubek kremówki (30 ml)
1 czekolada ciemna (rozpuścić w kąpieli wodnej i ochłodzić)
1 mały kubek nutelli (może być mniej)
3 łyżeczki żelatyny 
1 cukier waniliowy
1/3 szklanki cukru pudru (może być mniej)

Zagotować 40 ml wody i rozpuścić żelatynę. Serek mascarpone zmieszać z 1/2 szklanki zimnej kremówki mikserem. Resztę kremówki ubić, pod koniec dodając cukier waniliowy i cukier puder. Do masy powoli dodać nutellę i rozpuszczoną, ale ochłodzoną czekoladę, zmiksować. Na koniec zmieszać z chłodną, ale płynną żelatyną.

Połączenie składników - układać na paterze
1) Połowę biszkoptu nasączyć 1/3 szklanki czystej wódki zmieszanej 1:2 z wodą.
2) 1/3 kremu
3)  Blat orzechowy
4) Konfitura wiśniowa - jeden słoik
5) Blat orzechowy
6)1/3 kremu 
7) Druga połowa biszkoptu, też nasączona wódką
Boki i wierzch tortu posmarować resztą kremu. Boki można udekorować płatkami migdałowymi, podpieczonymi na suchej patelni (muszą być zimne). Gdy tort nieco ochłodzi się w lodówce, można wierzch udekorować białą czekoladą - rozpuszczoną i zmieszaną ze słodką śmietaną. Dookoła wcisnąć kulki rafaello lub podobne. 
Smacznego!