Doskonałe danie na święta - nie tylko Bożego Narodzenia. Można rybkę przygotować wcześniej i czekać, aż nabierze odpowiedniego smaku, zajmując się innymi przygotowaniami. Oczywiście jeżeli wcześniej nie zostanie zjedzona.
Aby ułatwić sobie życie (liczą się efekty, a nie wkład pracy) równocześnie przyrządzam rybkę opiekaną w sosie pomidorowym i w zalewie octowej. Najważniejsza jest baza, czyli małe kawałki ryby, usmażone w panierce.
Przygotowanie ryby w panierce:
Dzień wcześniej rozmrażam 1,5 kg filetów rybnych morskich (dorsz, mintaj, sola itd.) dokładnie osączam z wody, nacieram solą, pieprzem i odrobiną przyprawy do ryb. Dodaję soku z cytryny. Zostawiam w lodówce do następnego dnia.
Przed przygotowaniem kroję na małe kawałki i panieruję w rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażę na oleju.
ZALEWA POMIDOROWA
1 szklanka wody
1/2 szklanki octu
1 duża cebula - pokroić w piórka
4 ziarna ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
2 liście laurowe
5 dag przecieru pomidorowego
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
3 lub 4 łyżki oleju
Zagotować i zalać połowę fileta (ok.75 dag)
ZALEWA OCTOWA
1/2 litra wody
1/3 szklanki octu
2 liście laurowe
4 ziarna angielskie
8 ziaren pieprzu
1 łyżeczka gorczycy
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
1 duża cebula
Zagotować i zalać resztę fileta.
Dwa rodzaje fileta najlepiej w słoikach lub salaterkach pozostawić w lodówce kilka dni.
Swietny przepis!Funkcjonuje rowniez w naszej rodzinie od dziesiecioleci.Jednego roku tu w Norwegii zapomnialem o ostatnim sloiku i zjadlem ta zalewe po dwoch miesiacach!Super.Zazwyczaj nie soli sie ryby ani innych mies z jednodniowym wyprzedzeniem poniewaz sol wyciaga plyny i mieso iest twardawe.Ale wlasnie do zelewy jest idealnie.Ryba po zalaniu goracym wywarem(zalewa)nie rozpada sie i po wielu tygodniach,oczywiscie jak dostoi.:)Pozdrawiam. Tomek J.
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz! W Norwegii z pewnością jesteście większymi specjalistami od ryb niż my...
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz.
OdpowiedzUsuń