wtorek, 8 lipca 2014

Jagodzianki





Jagodzianki są jednym z pierwszych przepisów, który wprowadzam w życie w sezonie jagodowym. Staram się, aby były małe - bo wtedy jest więcej nadzienia, a nie ciasta. Dzisiejszy przepis jest do przygotowania wieczorem i leżakowania przez noc w lodówce. Z braku czasu można jednak przygotować je od razu, w tym samym dniu. Może nie będą aż tak doskonałe, ale wciąż całkiem dobre.


Jagodzianki (wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)


1/3 szklanki zsiadłego mleka lub maślanki
1/3 szklanki kwaśnej śmietany (można dać tylko zsiadłe mleko lub jogurt)
2 żółtka
1/3 kostki masła - rozpuszczonego, ale nie gorącego
2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
2 dag drożdży
szczypta soli
skórka starta z połowy cytryny

Nadzienie jagodowe
2 szklanki jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki pomieszać)



Drożdże dokładnie rozpuścić w zsiadłym mleku, połączyć z resztą składników i dokładnie wyrobić, najlepiej ręką. Ciasto nie może być lejące, ale zwarte i musi łatwo odchodzić od miski. Wyrobione ciasto włożyć na noc do lodówki (lub pozostawić do wyrośnięcia, jeżeli chcemy piec drożdżówki od razu). Rano wyciągnąć z lodówki, rozwałkować. Wykrawać szeroką szklanką kółka, nadziewać jagodami (ile się zmieści), zakleić i położyć na blasze pokrytej papierem. Zamknięcie jagodzianki musi być na dole. Pozostawić do wyrośnięcia na 15 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Piec ciastka 25 - 30 minut, aż będą rumiane.

Przygotować lukier: 1/2 dużej cytryny pomieszać z 2/3 szklanki cukru pudru. Polać jeszcze gorące ciastka. Z przepisu wychodzi około 15 małych jagodzianek. Przepis jest raczej mało pracochłonny ,a efekt doskonały.

2 komentarze:

  1. Jutro też planuję je kupić, bo w końcu zdobyłam jagody :) Twoje wyglądają idealnie!
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię jagodzianki
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń