sobota, 5 lipca 2014

Warzywa gillowane z pstrągiem


Dzisiaj bardzo prosty i szybki przepis na letni obiad (albo przystawkę dla bardziej wymagających). Największą robotę wykona za nas piekarnik. 

Warzywa grillowane
 1 cukinia
1 kabaczek
2 młode, ale duże cebule
 2 zielone papryki
kilka obranych ząbków czosnku
kilka pomidorków koktajlowych do dekoracji (smakują średnio, ale fajnie wyglądają).

Sos
1/4 szklanki octu balsamicznego
1/4 szklanki płynnego miodu
1 łyżeczka soli
pieprz,
2 łyżki musztardy,
2 łyżeczki sosu z ostrej papryczki piri piri lub łyżeczka ostrej papryki czerwonej

Kabaczka pokroić na grube plastry,  posypać solą i poczekać 15 minut, aby puścił sos. Następnie umyć plastry pod bieżącą wodą. Resztę warzyw pokroić jak na zdjęciu, polać sosem i wymieszać. Warto warzywa pozostawić w zalewie przez godzinę. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i grillować wszystko przez około jedną godzinę.

Pstrąga natrzeć sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do środka tuszki włożyć koperek i pietruszkę. Grillować razem z warzywami.
Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz