piątek, 8 lipca 2016

Drożdżówki z jagodami i serem


Moja miejscowość jest otoczona z wszystkich stron lasami. Gdy byłam dzieckiem, chodziliśmy często na jagody i prawdę mówiąc była to męcząca sprawa. Komary cięły, jagód przybywało bardzo wolno, a w lesie trzeba było spędzić kilka godzin. Dla dziecka koszmar.
Jednak teraz z własnej, nieprzymuszonej woli chodzę od czasu do czasu na jagody. Cisza, spokój i jagód jakby przybywa szybciej. Litr zbiera się mniej więcej przez godzinę. A jeżeli nie chce się zbierać, są jeszcze panie w pobliskiej wiosce, które za dyszkę razem ze słoikiem jagody odstąpią. A więc sezon na jagodzianki w pełni! Dzisiejsza propozycja to wariacja na temat jagodzianek, tym razem z serem. Polecam!

Drożdżówki z jagodami i serem (inspiracja czasopismo ,,Kuchnia'', lipiec 2016)

Ciasto
1 szklanka letniego mleka
20 g drożdży (wielkość orzecha włoskiego)
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (420 g)
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko
1 żółtko
1/3 kostki miękkiego masła
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie
150 g serka śmietankowego
2 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
1 szklanka czarnych jagód (lub nieco więcej)

Przygotować zaczyn: Wymieszać mleko z drożdżami, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki oraz odrobiną soli. Pozostawić w ciepłym miejscu ok. 20 minut.

Po tym czasie połączyć zaczyn z resztą składników ciasta drożdżowego i wyrabiać przez kilka minut. Ciasto powinno odchodzić od miski. Można dodać mąkę, jeżeli jest zbyt miękkie - jednak nie za dużo.
Wyrobione ciasto przykryć czystym ręcznikiem i pozostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.


                      Podsypując mąką rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 35 cm x 28 cm.



Połączyć składniki nadzienia (oprócz jagód). Rozsmarować na cieście jak na zdjęciu. Posypać równomiernie jagodami.



Z ciasta z nadzieniem w środku utworzyć rulon.



Rulon pokroić ostrym nożem na grube plastry. Ułożyć je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia ok. 15 minut.


 Wyrośnięte drożdżówki włożyć do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec 25 do 30 minut. Ciastka powinny mieć złoty kolor.Posypać cukrem pudrem.





2 komentarze:


  1. Hej!

    Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału w kulinarnym- danie z kaszą w roli głównej. Do wygrania trzy książki Wandy Jackowskiej "Kaszomaniak"


    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2016/07/konkurs-kulinarny-przepis-z-kasza-w.html

    Pozdrawiam,
    Kaśka

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie, poproszę jedną.

    OdpowiedzUsuń