poniedziałek, 13 lipca 2015

Jogurtowiec - ,,Letnie marzenie"



Jest taki moment w czasie lata, gdy kończą się truskawki, zaczynają maliny, agrest, porzeczki i inne owoce jagodowe. Mój jogurtowiec składa się właśnie z truskawek, agrestu i malin. Równie dobrze można w nim umieścić czarną porzeczkę, albo czarne jagody. Należy do ciast lekkich, smak jest słodko - kwaśny. Wydaje się pracochłonne, ale w rzeczywistości wcale tak nie jest. Trzeba się po prostu uzbroić w cierpliwość ze względu na konieczność czekania na stężenie żelatyny czy galaretki.

Jogurtowiec - ,,Letnie marzenie"

paczka herbatników - ok. 150 g
600 ml jogurtu typu greckiego
400 ml śmietany kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
50 dag agrestu
60 dag truskawek + 3 łyżki cukru
20 dag malin 
1 galaretka agrestowa
1 galaretka malinowa
2 żelatyny, każda na jeden litr płynu

1) Przygotować agrest - zagotować go z 1/2 szklanki wody. Ilość takiego,,kompotu agrestowego''   powinna wynosić 1/2 litra. Gotować przez chwilę, zdjąć z ognia i rozmieszać w nim galaretkę agrestową. Ochłodzić.

2) Przygotować truskawki - zmiksować je z trzema łyżkami cukru. W 1/3 szklanki zagotowanej wody rozmieszać żelatynę. Wlać do zmiksowanych truskawek i jeszcze dokładnie wymieszać.

3) Żelatynę na 1 litr płynu (lub o połowę więcej w czasie upałów) rozmieszać w 1/3 szklanki zagotowanej wody lub mleka. Ubić śmietanę kremówkę, pod koniec dodając cukier waniliowy i cukier puder. Wymieszać z jogurtem i na koniec z rozmieszaną żelatyną.

4) Przygotować galaretkę malinową według przepisu na opakowaniu

Etapy łączenia poszczególnych warstw:

Tortownicę o średnicy ok. 25 cm wyłożyć folią i rozłożyć na dnie herbatniki


Na herbatnikach rozsmarować delikatnie 1/3 masy jogurtowej


Na masie jogurtowej rozsmarować tężejącą warstwę agrestową

Na masie agrestowej rozsmarować ponownie 1/3 masy jogurtowej


 Na masie jogurtowej położyć tężejącą warstwę truskawkową i ostatnią część masy jogurtowej


Udekorować malinami (lub innymi owocami)


Wlać tężejącą galaretkę

Po rozsmarowaniu każdej kolejnej warstwy należy włożyć ciasto do lodówki na ok.5 minut, aby żelatyna nieco stężała. Ciasto powinno spędzić ok. 10 godzin w lodówce. Przed podaniem odpiąć obręcz tortownicy i na dolnej blaszce przełożyć na paterę lub talerz. Folię delikatnie wyjąć.









1 komentarz: