niedziela, 11 grudnia 2011

Śledzie w zalewie octowej

Chyba zrobiło się zbyt słodko, więc dzisiaj dla równowagi absolutny niezbędnik kucharza. Przepis na śledzie, które są podstawą każdej imprezy i nie tylko. Można je pokroić i dodać do sałatki ziemniaczanej. Podać jako danie zakąskowe. Zrobić z nich koreczki.
Przygotowując z konieczności moje obiady wieczorami na następny dzień, często wykorzystuję śledzie w occie. W duecie z ziemniakami w mundurkach, polane masełkiem i posypane solą są doskonałe. I mogą w lodówce czekać kilka dni bez obawy, że się zepsują.

MATIASY W ZALEWIE OCTOWEJ




1kg śledzi solonych
3 cebule
10 ziaren pieprzu (czarny lub kolorowy)
5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki octu
woda

Śledzie wypłukać 2 dni wcześniej i pozostawić w czystej wodzie.  Dzień przed podaniem przygotować zalewę: zagotować wodę razem z pokrojoną w pióra cebulą, wszystkimi przyprawami, cukrem. Ochłodzić zalewę, dolać ocet i wkładać pokrojone kawałki śledzi. Pozostawić w lodówce co najmniej na jedną noc Jeżeli to ma  być danie obiadowe z ziemniakami w mundurkach, tuż przed podaniem odlać wodę i dodać gęstą śmietanę, drobno pokrojonego ogórka kiszonego.

Jeżeli przygotowujemy śledzie na przyjęcie, można nabić małe kawałki śledzia na wykałaczki. Do każdego dodać kawałek ugotowanej marchewki, ogórka kiszonego.

U mnie już pachnie piernikami, więc następnym razem przepis na bardzo łatwe pierniczki.



2 komentarze: