sobota, 18 lipca 2015

Pesto z Ligurii

Kilka lat temu, w czasie pobytu we Włoszech, w miejscowości Portovenere otrzymałam od znajomej przepis na najprostsze i typowe pesto z rejonu Ligurii. Smakuje zadziwiająco dobrze, nawet prawdziwym mięsożercom. Najczęściej miesza się je z makaronem i posypuje startym parmezanem. Moja dzisiejsza propozycja jest jednak nieco inna - pomidor z serem mozzarella i na górę pesto. Pyszne.

Pesto
liście świeżej bazylii - ok. 40g czyli jedna doniczka
Orzeszki piniowe - garść, ok. 25g
ser pecorino (z braku można zastąpić parmezanem) - 20g
oliwa z oliwek - 1/4 szklanki
czosnek 1-2 ząbki
sól

Najprostszy sposób: 
Wszystkie składniki zmiksować blenderem.

Trudniejszy sposób:
 Liście bazylii pokroić, dodać pokrojony czosnek i orzeszki piniowe. Wlać oliwę oraz sól. Ucierać w moździerzu aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowe pesto przełożyć do słoiczka i na górę wlać nieco oliwy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz