czwartek, 16 lipca 2015

Kiszone ogórki



Kiszone ogórki należą do przetworów, których nie można kupić w sklepie. Oczywiście są w ofercie sprzedaży, jednak nie równają się z przygotowanymi samodzielnie. Zawsze staram się zrobić co najmniej 20 słoików na zimę. Są niezbędne do zupy ogórkowej, sałatki ziemniaczanej, surówek i do kaszy z gulaszem.  Kiszenie ogórków wydaje się banalne, jednak nic bardziej mylnego. W swojej ,,karierze'' kulinarnej zaliczyłam kilka wpadek i od kilku lat wszystkie słoiki wytrzymują do następnego lata.
Warto pamiętać, że w czasie upałów, powyżej 30 stopni nie należy kisić ogórków. Zamiast się kisić po prostu gniją!

Kiszone ogórki (przepis na 4 słoje typu weck)

2,5 - 3 kg ogórków
chrzan, czosnek, koper, liście czarnej porzeczki
sól do kiszenia ogórków (ważne) - 4 płaskie łyżki / stosuję proporcję jedna płaska łyżka na pół litra wody
2 litry wody

Umyć słoje, przygotować gumki (najlepiej nowe) i klamry. Umyć dokładnie ogórki, obrać ze skórki chrzan, czosnek i opłukać koper. W garnku zagotować wodę z solą.


 W czasie, gdy woda się zagotowuje, włożyć do słoików po jednym ząbku czosnku, kawałku
 (ok. 2 cm) chrzanu, gałązce kopru i kilku liściach czarnej porzeczki. 


 W słojach ciasno ułożyć pionowo ogórki


 Używam soli kamiennej O'Sole


Ogórki zalać wrzącą wodą, jest to najlepszy i sprawdzony sposób, aby ogórki się nie psuły. Położyć gumkę i zacisnąć wieko klamrą.

P.S. Można oczywiście ogórki także kisić w zwykłych, zakręcanych słoikach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz